A Kárpát-medence időjárása: melegedés várható

Az elkövetkező napokban a Kárpát-medence időjárását egy északkeletre elhelyezkedő anticiklon határozza meg, melynek hatására csökken a gomolyfelhők száma és melegebb légtömegek érkeznek délről.

A HungaroMet jelentése szerint az anticiklon peremén helyezkedik el a Kárpát-medence, ami száraz időt és meleg légtömegeket hoz a régióba. A következő napokban egyre kevesebb gomolyfelhő fogja zavarni a napsütést, és az átlagosnál melegebb időjárásra lehet számítani. Vasárnap reggel újra tavaszias, kora nyári időjárásra ébredhetünk, és a hőmérséklet 25 fok körüli maximumokra emelkedhet.

A hőmérséklet napról napra emelkedni fog, a nappali maximumok 27-28 Celsius-fok körül alakulhatnak, bár hőmérsékleti rekordok beálltára nem kell számítani. Vasárnap reggel még előfordulhat, hogy a hőmérséklet 3 fokra csökken, de a hajnalok is enyhülni kezdenek.

A jövő hét második felében azonban változás következik be, amikor is anticiklonok nedvesebb léghullámokat hoznak a régióba. A gomolyfelhők mellett vasárnapra már egy kevés fátyolfelhőzet is megjelenik az égen, de összességében sok napsütésre számíthatunk majd. Éjszakára átmenetileg összeesnek a gomolyfelhők, és kiderül az ég. Csapadék hazánk nagyobb részében nem várható. A déli, délkeleti szelet élénk, főként az Északnyugat-Dunántúlon olykor erős, vasárnap helyenként viharos lökések is kísérhetik.