Közlekedik autóval? Figyeljen az elindulás szabályaira, büntetőpontokat kaphat!

A KRESZ előírásainak nem megfelelő elindulás komoly szankciókat vonhat maga után, és balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő. A femina.hu szerint a közlekedési szabályokat mindenki számára kötelező betartani, és már az elindulás pillanatában is számos előírásnak kell megfelelni.

Az úttest széléről, várakozóhelyről, vagy az útnak nem minősülő területről történő elinduláskor a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk az úttesten haladó járműveknek és gyalogosoknak. A villamosoknak pedig külön előírás szerint elsőbbségük van az úttesten közlekedő járművekkel szemben, ha zárt pályáról hajtanak az úttestre, kivéve, ha azok azonos irányban vagy szemben haladnak a villamossal, és nem változtatnak irányt.

Az irányjelzés használata elengedhetetlen az elindulás és az úttestre való ráhajtás során. Az irányjelzést időben kell elkezdeni, és a manőver végéig folyamatosan, jól láthatóan kell alkalmazni. Amennyiben a járművezető elmulasztja az indexelést, akár három büntetőpontot is kaphat a hatóságtól.