Izrael biztonságos övezetként jelölt területeket is bombázott Gázában

Az NBC által végzett vizsgálatok szerint az elmúlt hónapokban több haláleset is történt a Gázai övezetben olyan helyeken, amelyeket az izraeli hadsereg korábban biztonságos övezetként jelölt ki.

Januártól áprilisig tartó időszakban Izrael légicsapásai érintették azokat a területeket is, amelyeket az izraeli hadsereg 2022. december 1-jén közzétett online térképén evakuációs zónaként jelöltek meg. A térkép azóta nem kapott frissítést, és a hadsereg állítása szerint azon a helyzetet pontosan tükröző adatok találhatók. Azonban a nemzetközi szervezetek és a helyi lakosok szerint a térkép nehezen értelmezhető, ráadásul egyre kevesebb ember számára hozzáférhető az internet a régióban.

A hadsereg által decemberben szétszórt szórólapok bizonyos területeket, így egy menekülttábort is biztonságosnak nyilvánítottak. Az NBC nyomozása során kiderült, hogy ezek a területek azóta mind légicsapások célpontjai lettek. Ezen területek között volt Al-Mawasi városa is, amelyet humanitárius övezetnek minősítettek, és ahol a hadsereg többször javasolta a civilek evakuációját. Ennek ellenére ezt a régiót is többször bombázták, és január 4-én egy légicsapás következtében 14 ember, köztük három gyermek vesztette életét.

Sari Bashi, a Human Rights Watch programigazgatója szerint a helyzet tragikus: „Az emberek azokra az utakra menekülnek, amelyekre az izraeli kormány küldte őket. És amikor odamennek, megölik őket.” Bashi hozzátette, hogy a Gázai övezetben nincsenek biztonságos helyek.

A konfliktus egyik legújabb fejleményeként a Hamász videót közölt két izraeli túszról, közülük az egyik Omri Miran, aki magyar állampolgársággal is rendelkezik. Mirant a Gázához közeli Nahal Oz kibucból hurcolták el a terroristák. A Hetek című lap online kiadása észrevette, hogy a Hamász által közzétett videón Miran és a 64 éves Keith Siegel is szerepel, akik reményeiket fejezik ki, hogy egy újabb túszalku keretében minél előbb hazajuthatnak. A videó készítésének időpontja ismeretlen, de az egyik túsz a zsidó húsvétról beszél, így feltételezhető, hogy azt nemrég vették fel.

Omri Miran családja a hvg.hu-nak korábban elmondta, hogy nem tudnak semmit a férfi hollétéről. Miran felesége, Lishay Lavi és két kislány, a 2 éves Ronu és a 7 hónapos Alma szerencsésen túlélték a Hamász támadását, amikor a terroristák rájuk törték a házuk ajtaját és más szomszédaikkal együtt órákig fogva tartották őket. A férfit és egy másik családapát aztán elhurcolták, a családot magukra hagyták, majd akkor kerültek biztonságba, amikor órák múlva megérkezett az izraeli hadsereg.

A túszok családjai közleményt adtak ki, amelyben bírálják az izraeli kormányt, hogy a katonai nyomás ellenére nem tudták hazahozni a szeretteiket. "Izrael államának választania kell: a túszok vagy a háború" – olvasható a közleményben. A hozzátartozók szerint a gázai övezet déli részén található Rafah városába való behatolása a túszok életét veszélyezteti. Omri Miran felesége decemberben Budapesten is járt, ahol többek között az akkor még hivatalban lévő Novák Katalin köztársasági elnökkel is találkozott.

A Hamász által október 7-e óta először közzétett új propagandavideókban Omri Miran és Keith Siegel láthatók, akik 204 napja vannak fogva tartva. A videókban az érintettek azonosítják magukat és kifejezik reményüket az újabb túszalkuban való részvételre, hogy épségben hazatérhessenek. A túszok családjai a videó közzététele után ismételten bírálták az izraeli kormányt, hogy nem tudták hazahozni a szeretteiket, és hangsúlyozták, hogy a gázai övezetbe való izraeli behatolás veszélyezteti a túszok életét. A Hetek interjújában Omri Miran felesége részletesen beszámolt az ominózus nap eseményeiről és arról, hogyan várják haza a kislányok apjukat.