Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere nyár végén arról beszélt, hogy a város lakóinak érdekében egy tervezett munkásszálló építését sikerült megakadályoznia az önkormányzatnak, és nagy figyelmet szentelnek a közterület-felügyelet megerősítésére is, hogy ezzel is növeljék a lakosság biztonságérzetét.

A hajdúszoboszlóiak ugyanis félnek a nem várt vendégektől, akik azért érkeztek a megyébe, hogy a BMW-gyárban, vagy az épülő új akkumulátorgyárban dolgozzanak.

Az RTL csatorna Házon kívül című műsorának stábja Hajdúszoboszlón forgatott, hogy megtudja, van-e okuk félelemre az ott lakóknak. A riportból kiderült, hogy van olyan lakos, akiket a vendégmunkások külseje ijeszt meg, mások viszont attól tartanak, a vendégmunkások elveszik az ő munkájukat. Minden, amit a városban a Házon kívül stábjának mondtak, összecseng a kormány menekültellenes kampányával, ami 2015-ben kezdődött. „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – vonta le a tanulságot az RTL-stábja.

A kormányunk azt mondja, hogy nem szeretnénk migrációt, ennek ellenére egy szándékosan betelepített migrációról van szó – legalábbis ezt érezzük

– nyilatkozta az egyik helyi lakos. Jónás Kálmán független képviselő pedig megerősítette, valóban beépült az emberekbe a kormány kommunikációja, ha meglátnak egy színes bőrű embert, azonnal félni kezdenek, igaz, szerinte nem alaptalanul.

Az RTL stábja beszélt néhány vendégmunkással is, akik elmondták, ha csak tehetik, el sem hagyják a szálláshelyüket, mert látják az utcán, hogy félnek tőlük az emberek, pedig ők olyanok, mint bárki más: van családjuk, több gyermekekük, az ő érdekükben jöttek ide dolgozni 1-2 évre, amíg tart egy projekt.

Fotó: Facebook