2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

A nép nem dönthet az akkumulátorgyárakról

Zimon András | 2023. szeptember 14. - 11:00
A nép nem dönthet az akkumulátorgyárakról

A Nemzeti Választási Bizottság már júniusban elkaszálta az LMP népszavazásra javasolt kérdésének hitelesítését. Ezt a határozatot hagyta helyben most a Kúria. 

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?

Ez az a kérdés, amelyet az LMP népszavazásra bocsátott volna - írta meg a HVG

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azzal érvelt, a magát Magyarország Zöld Pártjának is nevező LMP népszavazási kezdeményezése ellen, hogy mivel egy akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény engedélyezési eljárása több évig tart, a sikeres népszavazás nyomán megalkotandó jogszabály olyan ipari létesítmények engedélyezési eljárására is vonatkozna, amelyek hatálybalépése előtt kezdődtek meg, és 2023. december 31. után is folytatódni fognak. Ha a fent jelzett időszakban kiadott engedélyeket vissza kellene vonni, az a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközne. Emellett a kérdés általánosan „akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítményről” beszél, amin érteni kell a háztartási kisgépek vagy a mobiltelefonok akkumulátorait, illetve a gombelemeket gyártó üzemet is, de ezt az NVB szerint:

„a választópolgár tudata nem feltétlenül fogja át”.

Az NVB júniusi ülésén a kérdés hitelesítésének elutasítását 8:7 arányban fogadták el, ezt hagyta most jóvá a Kúria, az erről szóló határozat pedig már megjelent a Magyar Közlönyben.

Fotó: Getty Images