A budapesti Cseh Centrum szervezésében 2024. február 21–25. között a mai cseh filmművészet legjobb és legfrisebb alkotásaival jelentkezik újra a Cseh Filmkarnevál. A közkedvelt cseh filmszemle kerek évfordulót ünnepel: immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos februári időpontban és a megszokott helyszínen, a Toldi moziban.A tavalyi kényszerű szünet után hagyományos formátummal és megújult erővel térünk vissza, hogy bemutassuk a cseh filmművészet elmúlt két évének legjobb alkotásait. Az öt legerőteljesebb és a közönség számára legérdekesebb film kiválasztása talán még egy kicsit nehezebb is volt, mint eddig, hiszen kétségtelen, hogy a cseh filmművészet, köszönhetően a kiváló fiatal filmesek új, erős generációjának, ismét felemelkedőben van
– mondta el a fesztivál kapcsán Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője.

Az ötnapos cseh moziünnep nyitófilmje az Áldozat, melynek főhőse a Csehországban élő ukrán Irina, akinek a fia súlyos állapotban kerül kórházba. Izgalmas dráma egy nőről, aki a rasszista társadalmi közegben a családja és az igazság keresése között hányódik.A vetítést beszélgetés követi Vita Smachelyuk főszereplővel és Jakub Medveckýforgatókönyvíróval. A filmet a bemutatót követően a JUNO11 Distribution forgalmazza Magyarországon.


A második napon a provokatív tartalmairól ismert
tinédzserkorú influencer, Anna eltűnésének történetét ismerhetjük meg. Az #annaismissing izgalmas thriller – a nemzetközi sikerű, Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása, és egy
aktuális témára, a kiskorúak online jelenlétének csapdahelyzeteire hívja fel a figyelmet.


A harmadik
napon az Éjjel érkezett alkotói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van-e, és jót akarnak-e nekünk? A fekete humor és a horror határán egyensúlyozó filmdráma fiatal főszereplői még nem sejtik mi vár rájuk, amikor hívatlanul betoppan hozzájuk egyikük édesanyja. A Toldi moziba pedig Jan Vejnar és Tomáš Pavlíček rendezők toppannak be, akiket a közönség kérdezhet a filmről.


A pszichológiai feszültséget egészen más irányban, de a legvégsőkig
fokozzák a negyedik napon vetített Néma titkok, amelyben a főszereplő történetét az életében fontos szerepet játszó nők mesélik el, mindenki természetesen és kizárólag a saját szemszögéből.


A
Filmkarnevál zárófilmje a Pogányok, amelyben egy vallásos nagymama szeretné „megmenteni" boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi.


Filmkarnevált első alkalommal 2012-ben, Miloš Forman 80. születésnapja alkalmából szervezett a
budapesti Cseh Centrum. Az első tíz évad mérlege: 68 film, ezek közül 50 magyarországi premier. A Filmkarneválok vendégei voltak többek között: Jiří Menzel, Petr Zelenka, Tomáš Pavlíček, Andrea Sedláčková, Zdeněk Viktora, Adam Sedlák, Jan Novák, Oliver Malina-Morgenstern rendezők; Iva Janžurová, Zuzana Krónerová, Bárdos Judit, Ha Thanh Špetlíková, Kerekes Vica színművésznők és nem utolsó sorban Bán János és Jiří Konvalinka színészek.

A filmeket magyar és angol felirattal vetítik. A részletes program ide kattintva érhető el.