Ismert szakmai előadók is részt vesznek az idei MCC Feszten

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos fesztiválján Esztergomban a hazai közélet és tudományos világ meghatározó szereplői is részt vesznek. Az MCC Feszt negyedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus 1. és 3. között.

Az esztergomi rendezvényen tavaly összesen 47 ezer fesztiválozó vett részt, akik 120 színpadi program közül választhattak, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. Idén is a zenei előadók mellett a szakmai beszélgetések adják a fesztivál gerincét, ahol a hazai szakmai elit képviselteti magát.

Az Azt még megeszed című panelbeszélgetés során Schwab Richárd gasztroenterológus az elhízásra és annak közegészségügyi vetületére hívja fel a figyelmet.

Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója és Komjáthi Imre országgyűlési képviselő a gazdaságfejlesztésről és a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) Magyarországra gyakorolt hatásáról folytatnak majd vitát. A közbeszédben gyakran felmerülő kérdés, hogy Magyarország nem vált-e az ország „összeszerelő üzemmé”.

A Magyar termék című panelbeszélgetésen Kerezsi Miklós, a Holder Csoport és a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke a magyar élelmiszeripar helyzetét, a minőségi alapanyagokat és a fenntartható termelési folyamatokat tárgyalja. A beszélgetés célja, hogy választ adjon arra, hogyan növelhető a minőségi áruk megtartása mellett a mennyiség, az exportáruk és a piac diverzifikációja.

Giró-Szász Áron, az Axióma Központ elnöke és Mihalec Gábor párterapeuta a pornófüggőség okait és hatásait, valamint a függőségtől való szabadulásra irányuló javaslatokat tárgyalják. A Nem lesz tőle semmi bajod! című panel résztvevői a designerdrogok terjedéséről és a megengedő drogpolitikáról beszélgetnek.

A fesztivál teljes programja az alábbi linken érhető el.

Az MCC Feszt keretében nem kerül sor a Semmelweis Egyetem női klinikáján történt tragikus eseményre vonatkozó panelbeszélgetésre, azonban az eset kapcsán felmerülő egészségügyi és társadalmi kérdések fontosak és relevánsak lehetnek a fesztivál szakmai programjai során is. Az eset részletei még tisztázásra várnak, és a kórház is megtette a szükséges jogi lépéseket az ügyben.