Tusványoson elítélték az erőszakot és az agressziót

Németh Zsolt, a Tusványosi Szabadegyetem társalapítója megnyitóbeszédében elítélte a politikai életben is tapasztalt erőszakot és agressziót. A fideszes képviselő David Campanale vendégtársalapítóval együtt "Hajrá magyarok!" feliratú matricákat viseltek a fülükön, ezzel is kifejezve szolidaritásukat az Egyesült Államok volt elnökével, Donald Trumppal.

A 33. Bálványos Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron Németh Zsolt, a Külgazdasági Bizottság elnöke az amerikai elnökjelölt, Donald Trump és a szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni merényletkísérletekre utalva arra szólította fel a Tusványost, hogy tiltakozzanak az agresszió ellen. Beszédében említést tett arról is, hogy a republikánusok egy júliusi kongresszusán Trump támogatói fehér kötést viseltek a jobb fülükön, hogy támogatásukat fejezzék ki Trump iránt, akit egy pennsylvaniai kampányeseményen lőttek meg a fülénél. A lövöldöző megsebesítette Trumpt, egy embert megölt és két másikat megsebesített, az incidens pedig szimbólummá vált Trump kampányában. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is szolidaritást vállalt, ökölbe szorított kézzel üdvözölve. Trump dicsérte Orbánt a kongresszuson, mint egy kemény vezetőt, akitől Kína és Oroszország is fél.

Az eseményen Németh Zsolt és David Campanale, a Tusványos másik alapítója is a jobb füléhez tűzött fehér szalvétával jelent meg, ezzel is tiltakozva az erőszak és az agresszió ellen. Az Európai Parlament többségét is bírálta amiatt, hogy figyelmen kívül hagyják az eljárási szabályokat, és hagyják, hogy az agresszív pártoktika átvegye az irányítást. Hangsúlyozta a politikai konfrontáció elleni tiltakozás és a párbeszéd, valamint az együttműködés előmozdításának szükségességét. Németh aggodalmát fejezte ki a Közel-Keleti konfliktus Európába átterjedése miatt, és hangsúlyozta a proaktív politikák fontosságát ezekkel a háborúkkal szemben. Kiemelte Magyarország békére való elkötelezettségét a 20. században elszenvedett veszteségek miatt, és arra szólított fel, hogy a Tusványoson tűnődjenek el a háború utáni világon, remélve a konzervatív politikai családok megerősödését.

A Tusványos politikai és zenei fesztivál a "Jobb pályán" jelmondatával nyílt meg. Németh Zsolt beszédét azzal kezdte, hogy a jobb fülét "Hajrá magyarok!" feliratú matricával takarta, utalva ezzel Donald Trump elleni támadásra. Az eseményen közel 300 szervező, 34 helyszín és több mint 70 partner vett részt. Tusnádfürdő polgármestere kiemelte a város számára hasznos sikeres projekteket, beleértve egy új óvodát. Potápi Árpád János hangsúlyozta az esemény jelentőségét és a nemzeti politikára való fókuszálást Magyarország EU-elnöksége alatt.

Toró T. Tibor a folyamatos megújulás és a fejlődésre való törekvés fontosságát hangsúlyozta. Felvetette a békével, az EU-val Magyarország elnöksége alatt és a külföldi magyar közösségek szerepével kapcsolatos kérdéseket. Németh Zsolt elítélte a politikai alakok elleni közelmúltbeli támadásokat, és hangsúlyozta a politikában való kritikus gondolkodás szükségességét. Kiemelte az együttműködés és a párbeszéd fontosságát, kijelentve, hogy a Tusványos célja egy olyan Európa felépítése, ahol a különböző politikai nézetek együtt élhetnek. Németh Zsolt említést tett egy jobboldali mozgalom megjelenéséről és arról, hogy fontos a helyes úton maradni.

A Tusványos története 1989-ben kezdődött egy kézdivásárhelyi házibuliban, ahol az alapötlet David Campanale, a romániai BBC-tudósító ötlete volt, és az alapítók között volt a Fidesz-alapító Németh Zsolt is. Az első szabadegyetemet a Fidesz Kisebbségi Titkársága és a romániai Magyar Demokratikus Ifjúsági Szervezet szervezte meg, és bevonták a liberális brit Liberális Demokrata Párt fiataljait is, előadónak pedig Schöpflin György jogászprofesszort és Lengyel László politológust sikerült megnyerni. A rendezvény évről-évre többeket vonzott, és 1997-re Tusnádfürdőre költözött, ahol a Bálványos és Tusnádfürdő összevonásából született meg a Tusványos elnevezés. Az esemény politikai jelentősége a Fidesz 1998-as kormányra kerülése után vált kiemelkedővé. Az idei Tusványost Orbán Viktor békemissziójának egyik fontos állomásaként is hirdették, ahol a legfontosabb témák között szerepelt az orosz-ukrán háború, Magyarország soros elnöksége, az energiaválság, valamint a nemzeti identitás és szuverenitás.