Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte pénteki tájékoztatóját, hogy a kormány szerdai ülésén téma volt a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter lemondása. Mint mondta, Novák Katalin és Varga Judit példamutató döntést hozott a lemondással.

A jobboldal politikusai vállalják a felelősséget a hibáikért, a baloldaliak a bűneikért sem

– fogalmazott Gulyás, aki szerint a kormány 14 éve egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetett a családtámogatásra és a gyermekvédelemre, a családpolitikáért pedig éppen Novák Katalin tette a legtöbbet 2014 után, ahogy Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a Btk. szigorításában a gyermekvédelmi törvény megalkotásával.

Gulyás Gergely szerint érthető, hogy a magyar társadalom jelentős része meglepetten és értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt.

A kormánynak a legfontosabb, hogy előre tekintsen, a jövőbe tekintsen, az emberi alkotások mindig tökéletesíthetőek, ezért nyújtottak be alkotmánymódosítást, mellyel egyértelművé teszik, hogy kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények esetében nincs kegyelem.

Még szigorúbbá teszik a gyermekvédelmi intézmények élére történő kinevezéseket, szigoríthatják a gyermekvédelmi jogszabályokat. Az alaptörvény-módosításról a tavaszi ülésszakban születhet döntés.

Ami az új köztársasági elnök személyét illeti, várhatóan két héten belül történik meg a jelölése, majd 30 napon belül kell megválasztani. Novák Katalin lemondását február 26-án fogadják el.

Az európai parlamenti listánál új helyzetet teremtett, hogy Varga Judit visszalépett a listavezetéstől, de hamarosan bejelentik a Fidesz-KDNP-listáját – hangzott el a Kormányinfón.

Gulyás Gergelyt megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Magyar Péter az elmúlt napokban súlyos állításokat fogalmazott meg a kormány tagjaival, vezető fideszes politikusokkal kapcsolatban. A miniszter úgy felelt, nem lepődött meg rajta, mert Magyar korábban üzenetet küldött neki, hogy ezt fogja tenni, amennyiben megszüntetik az állami megbízatásait.

Több hónapja nem beszéltem vele, és erre az üzenetére sem reagáltam, mert nem szeretem, ha fenyegetnek

– jelentette ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt: nem zárkózik el attól, hogy nyilvánosságra hozzák a kegyelmi döntéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök a sajtóból szerzett tudomást K. Endre kegyelmi ügyéről

– emelte ki a Kormányinfón Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi