A magyarországi finn intézet, a FinnAgora a kortárs finn filmművészet legjavát mutatja be február 14. és 18. között a budapesti Toldi moziban. A tizenharmadik alkalommal jelentkező eseménysorozat programjában Teemu Nikki és Aki Kaurismäki legfrissebb játékfilmjeit, az első kolta számi filmalkotást, dokumentum- és rövidfilmeket, közönségtalálkozót és panelbeszélgetést, maszkkészítő workshopot, valamint a Blinken OSA Archivummal együttműködésben megvalósuló médiaművészeti kiállítást találunk.

A Finn Filmnapok 2024-ben az emberi kapcsolatokra fókuszál: a családtagok, szomszédok, barátok és szerelmesek közötti viszonyok változatosságát kívánja bemutatni a filmművészet segítségével.

A fesztivál február 14-én látható nyitófilmje, a Nagyinál jelentős nemzetközi visszhangot keltett: Tia Kouvo rendező első munkája 2023-ban elnyerte a Szöuli Nemzetközi Női Filmfesztivál és a Lübecki Északi Filmnapok fődíját. A kritika egyebek mellett a családi kapcsolatok őszinte ábrázolásáért dicsérte a humorral átszőtt filmet, amely bemutatja, hogyan próbálunk rokonainkhoz kapcsolódni, még ha az néha nem is sikerül.

A filmfesztivál egyik legjobban várt programja Teemu Nikki rendező A játékos, avagy a halál az élők problémája című alkotása, amellyel a finn alkotó szinte önálló műfaji kategóriát teremtett. A két évvel ezelőtti Finn Filmnapokon a rendező A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című díjnyertes filmjét álló tapsviharral jutalmazta a magyar közönség. Teemu Nikki új remekművének középpontjában a játékfüggőség és egy agyatlannak vélt szereplő áll.

A Selma Vilhunen rendezte Négy kicsi felnőtt című filmdráma megható utazás a szerelem (és a többszerelműség) által keltett és felkorbácsolt érzések mélyére, egyben középkorú emberek kényszerű, fájdalmakkal teli felnövéstörténete. A finn rendezők doyenje, Aki Kaurismäki ezúttal sem hazudtolja meg magát: új filmje, a Hulló levelek vérbeli észak-európai története egy polcfeltöltésből és hulladékszortírozásból élő munkásnő és egy kigyógyult alkoholista homokfúvó kapcsolatáról szól.

Kaurismäki filmje – amely a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, a Time magazinnál pedig tavaly az év legjobb filmje lett – a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában Finnország hivatalos nevezettje az 2024-es Oscar-díjért folyó versenyen.

Az idei Finn Filmnapokon két film főszereplői között is láthatjuk Alma Pöysti finn szinésznőt, akit a Hulló levelek című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelöltek.

A Finn Filmnapok vendégeként Budapestre érkező Katja Gauriloff alkotása, a Je'vida a világ első kolta számi játékfilmje, amely egy számi nagynéni és korábban sosem látott unokahúga Lappföldre vezető útján keresztül mutatja be az egykori finn asszimilációs politika számi kisebbségre gyakorolt hatását és a mai napig ható drámai emlékeket. Február 17-én 15 órától Katja Gauriloff rendező és Takács Mária dokumentumfilm-rendező, újságíró panelbeszélgetésben vesznek részt, a film február 16-i vetítését követő pódiumbeszélgetésen pedig a közönség is kérdezheti a finn–kolta számi rendezőt.

JP Valkeapää rendező Hit Big című bűnügyi vígjátékában a bandavezér által magára hagyott finn család kézbe veszi a dolgokat, miután híre megy, hogy az egykori családfő hamarosan szabadul, és ismét át akarja venni az üzlet irányítását. Saara Cantell játékfilmje, a Testvérek nyolc éven át készült, és a színészek életének egyes eseményeit is felhasználja a történetben: a film során egy Helsinkiben élő ikerpár megismerkedik izlandi mostohatestvérével; élményük az önmagukkal és egymással való szembenézésbe torkollik. Az Inari Niemi rendezte Fény Fény Fény több rétegű drámája a csernobili atomkatasztrófát követő nyáron játszódik egy finn faluban. A két főszereplő húsz évvel később ismét találkozik, hogy felidézzék első szerelmük élethosszig tartó ragyogását.

Az idei fesztivál hét alkotást bemutató rövidfilmválasztéka és dokumentumfilmes felhozatala is igen változatos: Suvi West rendező Máhccan – Hazatérés című, érzelmekkel teli filmjében a Finn Nemzeti Múzeum kulcsfontosságú műtárgyakat szolgáltat vissza Sápmi (a négy ország határait átszelő Számiföld) őslakóinak, a számi közösségnek. Juha Suonpää dokumentumfilmje, a Hiúzokkal suttogó egy finn férfi eurázsiai hiúzok iránti elhivatottságáról szól. A film megindító képet fest a finnek természetközeli életfelfogásáról, illetve a civilizáció és a vadon élő állatok kapcsolatáról. A film február 18-i vetítése előtti maszkkészítő workshopon a látogatók a filmben látható hiúzmaszkokhoz hasonló álarcot készíthetnek maguknak. (A workshopon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.)

A Finn Filmnapok programját idén kortárs finn médiaművészeti kiállítás kíséri. A FinnAgora és a Blinken OSA Archivum együttműködésében megvalósuló, hat alkotásból álló Drágám, ölelj át! című tárlat február 13–18. között tekinthető meg a Toldi Mozitól ötpercnyi sétára található Centrális Galériában (1051 Budapest, Arany János u. 32.). A kiállításra a belépés ingyenes. A Finn Filmnapokon a filmek eredeti nyelven, magyar és angol felirattal láthatók.