Hankó Balázs az Educatio Kiállításon kiemelte: a programból a magyar egyetemekkel partnerségben lévő külföldi egyetemek kutatási költségeit is finanszírozza a kormány, írta meg a 24.hu.

Ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már most januárban pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot idén 8 milliárd forint támogatással – mondta az államtitkár. Ezzel arra utal, hogy Magyarországot a jogállami mechanizmus miatt gyakorlatilag kizárták a Horizont nevű uniós kutatási programból.

Mindezt azért, mert a mechanizmus a Magyarországnak járó pénzek egy részének befagyasztása mellett megtiltotta, hogy uniós szervek szerződést kössenek a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal, ugyanis az EU szerint ezekkel számos probléma van. Márpedig az egyetemek és kutatóintézetek nagy része ilyen modellben működik. A Horizont egyébként annyira népszerű, hogy az EU-n kívülről is csatlakoznak hozzá, legutóbb Nagy-Britannia.

Hankó elmondta, hogy a HU-rizont program mellett 6 milliárd forintot különítettek el annak támogatására, hogy nemzetközi kutatók Magyarországon folytathassák kutatásaikat.

Emellett idén is támogatják azokat az egyetemeket, amelyek a Horizont Európa programban nem kaptak támogatást. A tavaly rendelkezésre álló 5 milliárd forintból 12 egyetem 43 kutatását támogatták, ezt a programot viszik tovább ebben az évben is 5,4 milliárd forint keretösszegből.

Fotó: Hankó Balázs Facebook-oldala