A kontinens azonban számos mérsékelt égövi esőerdőnek ad otthont, amelyek enyhébb hőmérsékleten is csodaszépen élnek és fejlődnek, hasonlóképpen, mint például trópusi társuk az Amazonas.
Az Egyesült Királyság nyugati partjai mentén számos esőerdő található, többek között a Devon, Cornwall és Cumbria.

A kontinens legnagyobb esőerdeje azonban Bosznia-Hercegovinában található.

Perucica esőerdő

A bosznia-hercegovinai Sutjeska Nemzeti Parkban található Perućica esőerdő „Európa Zöld Koronájának ékköve” az UNESCO szerint.
Ezt a területet az emberi tevékenység és fejlődés nem érintette. Az eredmény pedig egy hihetetlen érintetlen erdő, amely Európa egyik leglenyűgözőbb természeti csodája.

Úgy gondolják, hogy a Perućica esőerdő mélyén megbúvó farengeteg nagy része legalább 300 éves. Egyes területeken annyira sűrű az erdő, hogy szinte áthatolhatatlan.

Perucica esőerdő

Perućicában több mint 170 fa- és bokorfaj található, és itt található Bosznia-Hercegovina egyik legmagasabb vízesése, a Skakavac is.

A 98 méter magas vízesés egy mészkőszikláról zúdul le és gyakran lefagy a téli hónapokban.

Skakavac vízesés

Perućica annyira egyedülálló, hogy erős védelem alatt áll, és elsősorban tudományra és kutatásra használják, nem pedig turisztikai látványosságként.

Természetesen nem zárják el az erdőt teljes egészében a látogatóktól, hiszen a vezetett túrán bárki felfedezheti a park legszebb részeit, többek között a Skakavac vízesést is, de a turisták nem térhetnek le a kijelölt ösvényekről.

Forrás és képek: express.co.uk/Getty

Kiemelt fotó: Brandt Guides