Kreml-szóvivő: „A potenciális áldozatok Európa fővárosai"

Oroszország kész elrettenteni az amerikai rakétákat Németországban, és a Kreml szerint elegendő elrettentési potenciálja van a nagy hatótávolságú amerikai rakéták európai telepítése esetén.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egy interjúban kifejtette, hogy Oroszországnak megvan a szükséges képessége ahhoz, hogy elriassza az amerikai rakétákat, és ha szükséges, az európai országok fővárosait kell célba vennie. Peszkov a Moszkva című műsorban Pavel Zarubin műsorvezető kérdésére válaszolva beszélt erről a paradox helyzetről, amely szerint Európa a rakétáik célkeresztjében van, miközben Oroszország az amerikai rakéták célkeresztjében van Európában.

A Kreml szóvivője hozzátette, hogy a múltbeli konfrontáció a Szovjetunió összeomlásával ért véget, de most Európán repedeznek a varratok. Peszkov szerint Európa most szétesik, és úgy véli, hogy a történelem ismétli önmagát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június végén kijelentette, hogy az Egyesült Államok erőltetett ürüggyel lépett ki a közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákról szóló szerződésből, és jelenleg rakétarendszereket gyárt és telepít Európában. Peszkov szerint minden olyan nyugati város az oroszok célpontjává válna, amelyhez amerikai rakétákat telepítenek, és Oroszország képes lenne ilyen rakéták elhárítására.

A Fehér Ház 2026-ra tervezi a nagy hatótávolságú fegyverek szórványos telepítését Németországban. A Deutsche Welle megjegyzése szerint a hidegháború óta ez lesz az első alkalom, hogy Németország olyan fegyverrendszereket telepít, amelyek képesek elérni az orosz területet. Az Egyesült Államok az 1980-as évek óta nem telepített ilyen típusú rendszereket európai területre. Peszkovot arról a lehetőségről kérdezte az orosz állami média munkatársa, mellyel a propaganda régóta hergel: az Egyesült Államok szerintük hiperszonikus rakétákat telepítene európai országokba.

A Kreml szóvivője a Reuters beszámolója szerint kijelentette, hogy „Saját magukat sodorják veszélybe azok az európai országok, amik elfogadják, hogy területükre nagy hatótávolságú rakétákat telepít az Egyesült Államok”. Peszkov hozzátette, hogy Oroszország meg tudja magát védeni ezeket a fegyverektől, de azon országok fővárosai, ahová ilyen rakétákat telepítenek, potenciális célpontokká válnak.