Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor: a szavalóverseny és a kocsmás hasonlata

Gyurcsány Ferenc a szombati reggeli eszmefuttatásában Orbán Viktort hasonlítja egy megyei szavalóversenyen induló, nem túl népszerű diáklányhoz, majd egy falusi kocsmában nem szívesen látott Béla nevű férfihoz. Gyurcsány szerint, bár nem szeretjük őket, mégis azonosulunk velük, mert képviselnek minket, és kudarcuk a mi kudarcunkká válik.

A volt miniszterelnök szerint ez a helyzet hasonló Orbán Viktorral, akit a „mi kutyánk lánya”-ként emleget, és aki a „kudarca a mi kudarcunk”. Gyurcsány azt állítja, hogy Orbán nem veszi észre, hogy Európában nem tekintenek rá erős emberként, hanem mint a kontinens legkínosabb személyiségére.

A hasonlatokat tovább fűzve, Gyurcsány a falusi kocsmás példáját hozza fel, ahol Béla nem érti, miért nem állnak vele szóba, azt hiszi, félnek tőle, miközben valójában csak kínosnak tartják. Gyurcsány szerint Orbán Viktor is hasonló helyzetben van, aki nem látja be, hogy Európában nem tekintenek rá úgy, mint erős vezetőre.

Végezetül Gyurcsány Ferenc kritikája szerint a 84 fős Patrióta-frakció nem tekinthető sikertörténetnek, és Orbán Viktor, mint Európa soros elnöke, csak akkor mondhatna beszédet az Európai Parlamentben, amikor már alig maradt ott valaki. Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor az egyetlen miniszterelnök, aki olyan európai pártszövetségbe vitte be a pártját (Patriots for Europe), amely köré a többiek úgynevezett cordon sanitaire-t húztak, ami azt jelenti, hogy távol kell tartani őket az egészséges közélettől.

Orbán Viktor miniszterelnök hiába jelezte, hogy a hagyománynak megfelelően ismertetné az elnökség programját, nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülésein a soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnökeként, mert a parlament elnöksége „nem talált helyet a beszédnek a napirendben”. Gyurcsány szerint ez a helyzet olyan, mintha Orbánt a pénteki napra, az üres padsorok napjára száműzték volna, de Orbán, felismerve a megalázó helyzetet, inkább nem szólal fel. Csendben marad az Európát eredetileg meghódítani akaró szégyenember.