Újabb kínai autógyártó tervezi európai gyárának felépítését

Szeptember 30-ig határoz a SAIC, a világ egyik vezető elektromos autógyártója, hogy Európában hol hozza létre első gyárát, melynek Magyarország is esélyes helyszín lehet. A kínai cég a spanyol ipari minisztériummal folytat tárgyalásokat, mivel Spanyolország az Egyesült Királyság közelsége miatt előnyös lehet számukra, tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság a SAIC egyik legfontosabb tengerentúli piaca. Magyarország és Csehország is versenyben van, köszönhetően az alacsonyabb munkaerőköltségeknek.

A tervezett gyár a SAIC első elektromosjármű-gyára lenne Európában, az első autók gyártását 2027 negyedik negyedévére tervezik. A SAIC már régóta fontolgat egy európai gyár létesítését, azonban az Európai Unió által július elején bevezetett ideiglenes pluszvámok felgyorsították ezt a folyamatot. Az Európai Bizottság döntése értelmében ideiglenes kiegyenlítő vámot vezettek be a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára, amely a SAIC esetében 37,6 százalékos vámot jelent, míg más források szerint 38,1 százalékot.

A SAIC exportvolumene a vámok hatására 9,1 százalékkal csökkent az idei első fél évben. Emellett a SAIC-hez tartozó MG már bejelentette, hogy jövő szeptemberben Spanyolországban nyitja meg első alkatrész-logisztikai központját, amely az európai kereskedők alkatrészellátását és az értékesítés utáni piacot hivatott javítani. Az MG összesített európai értékesítései meghaladták a 230 ezer darabot, ami jelentős mennyiség a piacon.

: VG.hu : Világgazdaság

Új uniós keretrendszer a pénzügyi adatok megosztására

Az Európai Bizottság célja egy egységes európai adattér létrehozása, amely elősegíti az adatgazdaságban való részesedés növekedését, és biztosítja az adatok biztonságát. Az adatmegosztás lehetővé teszi a piaci szereplők számára, hogy innovatív és testre szabott szolgáltatásokat nyújtsanak, fokozva a piaci versenyt és erősítve a fogyasztók pénzügyi tudatosságát.

A Bizottság új pénzügyi jogszabály csomagot terjesztett elő, amely a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új rendelet és irányelv mellett tartalmazza a pénzügyi adatokhoz való hozzáférésről szóló új rendelettervezetet is (FIDA). A FIDA kiterjesztené a megosztható adatok körét és a megosztásra kötelezett intézmények körét, valamint standardizálná a technikai követelményeket és a szerződéses kereteket.

Az ügyfelek biztonságának és az adatmegosztásba vetett bizalmának növelése érdekében az adatbirtokosoknak engedély-irányítópultot kellene biztosítaniuk az ügyfelek számára. A rendelettervezet értelmében az ügyfél kérésére az adatbirtokos az adatfelhasználó rendelkezésére bocsátaná a meghatározott adatokat, de csak az engedélyezett célból és feltételek mellett.

A tagállamoknak illetékes hatóságokat kell kijelölniük a rendelet végrehajtásáért, és a hatóságok felügyelnék a piaci résztvevők adatmegosztási kötelezettségének teljesítését. A FIDA rendelettervezetről az Európai Parlament még nem határozott, de a Gazdasági és Monetáris Bizottság már kibocsátotta jelentését a módosító javaslatairól.

: Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tanácsadója