A főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig az a különleges technikával mozgóképpé alakított, több száz régi fényképből készült film, amelyet az Animatiqua stúdió készített Budapest alapításának 150. évfordulójára. A Budapest születése címet viselő negyedórás alkotás a Fortepan fényképei és számtalan egyéb forrásból vásárolt, korábban nem látott fotó és képeslap segítségével idézi meg fővárosunk múltját.
A filmben látható először azoknak a képeknek a jelentős része is, amelyeket Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a 1903-1912 időszakból csaknem 500 budapesti városképet ábrázoló drezdai Deutsche Fotothek honlapján.
Csaknem nyolcvanezer képből válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható
– mesélte el a kulisszatitkokat Kondacs András rendező.

Ezeket a parallax technika alkalmazásával tették mozgóvá, filmszerűvé. A készítők célja az volt, hogy az évfordulóhoz méltó filmet készítsenek, amelyben az épített örökség gondozásának fontosságát is szerették volna kiemelni.
A film narrációjának szövegét Nyáry Krisztián írta, amelyet Hámori Gabriella színésznő olvas fel, ő lett Budapest hangja.
Az alkotók úgy érezték, Budapest egy olyan nő, akinek sok a vesztesége, de keserű sebzettsége mellett ott van az elpusztíthatatlan életösztöne, bölcsessége
– árulta el a színésznő.

A csupán ötfős Animatiqua Stúdió munkatársai, akik számos hasonló filmet alkottak már, több mint egy éve dolgoztak ezen a filmen, amelynek elkészülésében az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is közreműködött. Kibővített angol nyelvű verzióját az alkotók nemzetközi fesztiválokon is tervezik bemutatni, valamint zajlanak az előkészületek egy egészestés Budapest mozifilmmel kapcsolatban is. A stúdió tervei között szerepel más magyar és külföldi városok történetének megfilmesítése is.