Előbbi, vagyis a minimálbér 15 százalékkal, utóbbi, éspedig a bérminimum 10 százalékkal emelkedik, a kormány felvetésének megfelelően, már december elsejével. A minimálbér összege ezzel tehát 266 800 forintra, míg a garantált bérminimumé 326 040 forintra nő. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleménye megerősítette a bérmegállapodás tényét és paramétereit, a szaktárca hangsúlyozza, hogy az Orbán-kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. A VKF bárajánlást is megfogalmazott, a munkáltatóknak arra kell törekedniük, hogy a reálbérek 2024-ben emelkedjenek, ez a hatszázalékos várható infláció feletti emelést jelent. A piaci elemzők többsége 2024-ben átlagosan a bérek 9-10 százalékos emelését várja. Ha ez megvalósul akkor az érdemi 3-4 százalékos reáljövedelem-emelkedést jelenthet.

A érdekvédelmi szervezetek képviselői abban is megállapodtak, hogy tárgyalásokat kezdenek a béralku-megújításról. Az elképzelések szerint a jövőben nagyobb szerepet kapnának azt ágazati bártárgyalások és az ágazati szereplők – magyarázta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke - a nepszava.hu-nak A cél az lenne, hogy a nyugat-európai mintákhoz hasonlóan az ágazatokban eltérő bérmegállapodásokat lehessen kötni, és a legkisebb bérekről akár szakmánkként, szakmacsoportonként lehessen megállapodni. Ám ez még a jövő – ehhez számos jogszabályt módostani kell, illetve szakszervezeteknek és a munkaadók képviselőinek is fel kell készülniük az új szerepre - mondta a szakértő.

Decemberi minimálbéremelésre még nem volt példa, korábban a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója Hollik István is ilyen mértékű emelésről tett bejelentést, már decembertől. Aztán a decembert mégis visszavonta. Czomba Sándor, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára is beszélt arról, november elején, hogy a minimálbér 15 százalékkal, míg a bérminimum 10 százalékkal emelkedhet, a megszokott év eleji időpont helyett még az idén. De volt olyan nyilatkozat is, munkáltatói részről, hogy még semmi nem dőlt el. Ma eldőlt. 

Mi indokolta az emelést?

Az emelésre már csak azért is szükség volt, mert a szomszédos országokban jelentős mértékben emelkedett a minimálbér, Lengyelországban már idén elérte a bruttó 300 ezer forintot a legkisebb kötelező munkabér összege, Romániában is 320 ezer forint főlé ugrott, ugyanakkor a román kormány kilátásba helyezte, hogy 2024 első negyedében további 15% emelést hagy jóvá. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a magyar minimálbér esetében igencsak torzítanak az adatok, a minimálbért mindössze 250 ezren kapják, miközben a garantált bérminimumot mintegy 700 ezren, ez utóbbinak összege pedig már idén elérte a 300 ezret - írja a vg.

Borítókép: MTI/Mónus Márton