Azonban este az RTL Híradó stábjának már azt mondta, hogy harcolni fognak, és nem rúgják ki az embereiket.

Meggondoltuk magukat, nem állítjuk le véglegesen a termelést, nem bocsátjuk el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fogunkk a Nitrogénművek megmentéséért

– mondta Bige László elnök-vezérigazgató, aki az RTL Híradónak adott exkluzív interjút, amelyet az Index is megírt.

Rogán Antal nyilatkozatára reagálva úgy fogalmazott: a miniszter nem helyezte képbe magát a témában, ők nem a magas energiaárak miatt állították le a termelést. A miniszter arról beszélt, hogy a különadók mindenkit egyaránt érintenek, de Bige Lászlónak nem az energiaárakkal kapcsolatos különadókkal van problémája. 

A különadó mellé kaptak egy hatmilliárdos adóterhet is: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség díját, amelyet ugyan korábban kigazdálkodhatónak láttak, ma már azonban nem. Ez az összeg mostanáig 700-800 millió forint volt évente, ezt emelték 6 milliárdra. 

Bige László elmondta, hogy a Nitrogénművek Európa egyik legkorszerűbb műtrágyagyára, és magyar tulajdonban van.

A szén-dioxid-kvóta adója az ok, amiért ezt a döntést hoztuk. Ez kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének. Nem másról szól

– fogalmazott Bige László.

Emlékeztetett arra, hogy korábban írtak már a szakminiszternek, de meggondolták magukat: nem állítják le véglegesen a termelést. Ehelyett azt mondta:

Küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van.

Kiemelte, hogy a cég lehetetlen helyzetbe kerül versenytársaival szemben. A magyar különadó ugyanis a műtrágya gyártását tonnánként nagyjából 20 ezer forinttal drágítja meg, amit a tulajdonos szerint nem lehet kigazdálkodni. De nem is szeretnék, ugyanis jogszerűtlennek gondolják, mert a szén-dioxid-kvótákra vonatkozó uniós rendeleteket sértheti.

Az is kiderült, hogy az embereiket sem fogják elengedni, és minden jogi fórumon küzdeni fognak azért, hogy helyreálljon a törvényes rend. Elmondása szerint készültek ugyan a csoportos létszámleépítésre, de nem adták le a papírokat. A vezető szerint idén biztosan nem indul újra a termelés a Nitrogénművekben, de

nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra, és nem hagyjuk magunkat 

– fogalmazott. 

Fotó: Nitrogénművek Zrt.