Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa megfedte hazánkat, különösképpen Orbán Viktor miniszrterelnöknek fogalmazta meg kritikáját, éspedig azt mondja Kadri Simson észt politológus, hogy azzal, hogy Magyarország növeli az orosz gáz importját, egyben a kremli befolyást is fokozza. Az energiaügyi biztos nem kertel, sőt, kifejezetten rosszállásást fejezi ki, amiért Orbán találkozott Pekingben, Putyinnal: 

egyetlen politikai vezetőt ismerek Európában, aki kezet fog ezzel a háborús bűnössel.

A brüsszeli székhelyi politico lap a Fenntarthatóság Jövő Hete címmel szervezett csúcstalálkozót és Kadri Simson ezen a szimpóziumon bírálta hazánkat, ugyanis, ugyancsak a politico-ra hívatkozva említette meg, hogy a Gazprom orosz óriáscég a télen felpörgeti a magyarországi földgázszállítását. Ez volt a második alkalom, hogy Budapest és Moszkva újabb gázmennyiségről állapodott meg azóta, hogy Oroszország megindította Ukrajna elleni teljes körű támadását. Magyarország megközelítése éles ellentétben áll az EU-s blokk többi tagjának, köztük a közeli tagállamoknak, például Szlovákiának és Bulgáriának az erőfeszítéseivel, amelyek célja az orosz energiaimport 2027-ig történő fokozatos megszüntetése. Összességében az EU csökkentette az orosz vezetékes gáztól való függését a termelés több mint 40 százalékával. 

Az energiaügyi biztos ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország folytatja a Paks II. atomreaktor építését, amely Oroszország támogatásától és nukleáris üzemanyagától függ.

Az EU jelenleg a 12. szankciócsomagot dolgozott ki, amelyet Oroszországgal szemben alkalmaznak a háború tavalyi kezdete óta. Noha a csomagban – több uniós ország felhívása ellenére sem – várhatóan nem lesz jelentős korlátozás az orosz cseppfolyósított földgáz vásárlására, Simson úgy véli, hogy Magyarország törekvéseinek is egybe kell csengenie az EU álláspontjával.

Ez csak akkor lesz  "kollektív álláspontunk", ha a budapesti kormány csökkenti gázfüggőségét

- mondta az energiaügyi biztos.