II. Erzsébet királynő volt az angol-brit monarchia évezredes történetében a legidősebb uralkodó, és ő ült a leghosszabb ideig a brit trónon. Károly ugyanakkor már tíz évvel ezelőtt, 65. születésnapján megdöntötte a brit trónörökösök abszolút életkori rekordját. Ezt a rekordot addig IV. Vilmos király tartotta, ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra. III. Károly ennél éppen tíz évvel idősebb volt, amikor édesanyja tavalyi halála után az Egyesült Királyság uralkodója lett.

A keddi királyi születésnapot III. Károly kifejezett kívánságára nem előzte meg és nem is kíséri országos ünnepségsorozat. A király és hitvese, Kamilla - akit férje trónra lépése óta saját jogán királynői cím illet meg, és az uralkodóhoz hasonlóan a felség megszólításra tarthat igényt - a nyugat-angliai családi rezidenciáján, Highgrove-ban látott vendégül élő klasszikus zenével kísért hétfő esti teára több helybéli lakost, akik Károllyal egy napon ünneplik 75. születésnapjukat.

A Royal Mint, vagyis az angol királyi pénzverde kedden különleges, öt font névértékű ezüstérmét hoz forgalomba korlátozott számban. Az egyedi tervezésű érme előoldalán Károly portréja, hátoldalán a 75-ös szám látható stilizált tölgylevelekkel és szarkalábbal övezve.

Fotó: MTI/AP/Pool/PA/Chris Jackson