Nagy bajban van az RTL: ha nem születik megegyezés a sztrájkoló vágókkal, veszélybe kerülhet a csatorna legnézettebb műsorának a hétvégi adása. A vágók eltökéltek, csütörtökig adtak türelmi időt. Az esti RTL-es főműsoridős műsorok műszaki feladatait végző, például vágásban részt vevő emberek egy része munkabeszüntetésbe kezdett hétfő reggel, mivel elégedetlenek a munkafeltételekkel. Rövid, rendőrségen is bejelentett utcai demonstrációt is tartottak az RTL Nagytétényi úti székháza előtt. Az RTL az esettel kapcsolatban azt írta, hogy az október 16-án az RTL székháza elé szervezett demonstráció szervezői nem az RTL munkavállalói, hanem a gyártócégekkel jogviszonyban álló vágók és egyéb műszaki feladatokat végző személyek. Az elégedetlenség a vágók körében olyan nagy és annyira eltökéltek, hogy ha csütörtökig sem születik megegyezés velük, akkor például a The Voice című nagyszabású zenéi tehetségkutató most következő hétvégi adásának vágási és egyéb műszaki teendőit sem fogják elvégezni. A demonstráció résztvevői fehér virágokat vittek magukkal, mellyel azt akarják jelezni, hogy ők továbbra is szeretnének megegyezni a csatornával.

A legrosszabbtól tartva a produkciótól már érkeztek puhatolozó hívások vágókhoz. Azt próbálják kideríteni, ki az, aki felvenné a munkát, illetve be tudna ugrani, ha folytatódik a tiltakozás. A vágók egyébként azt állítják, hónapok óta többször is jelezték, hogy a helyzetük tarthatatlan.

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezeténe az elnöke a Média1-nek elmondta: noha a tiltakozásban részvevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. A szakszervezet ebben értelemszerűen nem is vehet részt, tekintve, hogy a tiltakozóknak nincs sztrájkjoguk, mivel nagy többségükben nem állnak munkajogviszonyban sem az RTL-el, sem az RTL-nek begyártó cégekkel. Ők számlás vállalkozók, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak. Az MMKSZ elnöke arról is beszélt, hogy az RTL Magyarország nem ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogaikat sem tudják gyakorolni. A demonstrációt Rónay Ferenc – aki egyébként korábban a TV2 operatőreként dolgozott – magánszemélyként jelentette be a rendőrségen.

Az RTL Magyarország épülete előtt tiltakozók, a vágók és az egyéb műszaki kollégák a bérük nagyságát kifogásolják, vagyis azt az összeget, amit számlázhatnak az RTL-nek műsorgyártó cégek felé. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy a műsorok többségét egy gyártó cég készít, ezért ők megkapják a pénzüket az RTL-től, majd ebből fizetik ki a műsort valójában előállító szakembereket: riportereket, szerkesztőket, vágókat, operatőröket.

 A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkereste Dr. Rátz Gyula munkajogi kérdésekben jártas ügyvédet. Elmondta, hogy az RTL-nél sztrájkoló munkatársak, mivel vállalkozási szerződéssel dolgoznak, nem sztrájkolhatnak, hiszen nem az RTL vagy a gyártócégek alkalmazottai, hanem számlás vállalkozók.

A portálnak nyilatkozó munkajogász szerint az már egy másik izgalmas kérdés lehet, hogy az érintett személyek vállalkozási szerződés alapján történő foglalkoztatása jogszerű-e, hiszen amennyiben az adott foglalkoztatási forma vonatkozásában a munkaviszony sajátosságai fennállnak (pl. munkaidő szerinti munkavégzés, alá-fölé rendeltség, stb.), akkor a felek vállalkozási szerződés helyett munkaszerződést lettek volna kötelesek kötni. Ennek a szabálynak egyrészt adózási okai vannak, másrészt pedig az érintett személyek részére a különböző munkavállalókat védő munkajogi szabályok (pl. munkavédelmi előírások) betartásának biztosítása. Azt, hogy az adott ügyben vajon a vállalkozási szerződés szerinti foglalkoztatás jogszerű-e, mindig esetről esetre kell elbírálni, ez egy összetettebb feladat – állítja Dr. Rátz Gyula. A jogász azt is elmondta a hírportálnak, hogy abban az esetben, ha a sztrájk miatt műsorkiesés lenne a csatornánál, az RTL kártérítést követelhetne. A sztrájk ugyanis a rendelkezésre álló információk alapján nem jogszerű, így elvi síkon felmerülhet az RTL kártérítési igénye a jogellenes sztrájk hatására bekövetkező műsorkiesés miatt.

Sokkal jobb a kiszolgáltatott vállalkozó, mint a jogaiért harcolni képes munkavállaló.

A televízióknak dolgozó szakemberek helyzete nem könnyű, hiszen nagyon kevés alkalmazotti státuszt kínálnak számukra a televíziók és a gyártó cégek. Ennek alapvető oka, hogy a kereskedelmi tévék szezonokban, vagyis néhány hónapos műsorgyártásban gondolkodnak, így folyamatos bért nem szeretnének fizetni a főleg idénymunkát végzőknek, a másik ok pedig pénzügyi: sokkal egyszerűbb és olcsóbb vállalkozási szerződés kereteibe rendezni az elvégzendő feladatokat, mint munkavállalókkal, szakszervezetekkel, majd sztrájkokkal vacakolni. 

Fotó: Facebook