Tovább nyomorgatja a belügyminisztérium az állami oktatási intézményeket címmel korábban lapunk, a frisshirek.hu is megírta, hogy az új szabályok értelmében a tankerületi fenntartásban lévő köznevelési intézményeknek és a tankerületi központoknak szánt adományokról bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói dönthetnek. Ha az adomány értéke meghaladja a bruttó kétmillió forintot, továbbá, ha az adományozó például természetes személy vagy civil szervezet, az adomány elfogadásáról a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella dönt. 

A Megoldás Mozgalom sokadjára hívja fel arra a figyelmet, hogy egy kormánynak, egy nemzetnek a lehető legtöbbet kell költenie az oktatásra, a fiatalok képzésére. Sajnos napi szintű probléma, hogy a szülők - a napi oktatás fenntarthatósága érdekében - az állam helyett látják el eszközökkel az iskolákat! Egyebek mellett kréta, wc-papír beszerzésében vagy akár az osztálytermek festésében is már szerepet vállalnak a szülők, mert a kormány nem finanszírozza kellően az oktatási intézményeket!

A Megoldás Mozgalom megdöbbenve áll azelőtt a döntés előtt, amely szerint a Belügyminisztérium totális ellenőrzést akar az iskolákban, és ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az intézmények.

Az állami centralizációt erősíti és sérti a versenyszellemet, hogy a tárca utasításba adta: csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat. A Megoldás Mozgalom eddig is aggódva figyelte az oktatást hátrányosan érintő kormányzati döntéseket, amelynek most egy újabb állomása, hogy az amúgy is alulfinanszírozott rendszerben a kabinet központilag beavatkozik és csökkenti az oktatási rendszer mozgásterét.

A Megoldás Mozgalom hisz az adományozók jószándékában, önzetlen segítségében és támogatja azokat a szülőket, civil szervezeteket, akik pénzt, tanszert, tisztasági eszközöket, sportfelszerelést adományoznak az iskoláknak, tantermet festenek, iskolaudvart szépítenek szabadidejükben. A MEMO szerint az oktatás átlátható, folyamatosan fenntartható finanszírozása elsődleges nemzeti ügy.

Hiszünk az oktatás szabadságában ezért a minisztériumtól azt várjuk, vonja vissza ezt a javaslatát!

-írták, a lapunknak is elküldött közleményükben.