A világ legnagyobb endometriózis kutatásában olyan neves egyetemek, mint az Oxford, vagy a dán Aarhus is részt vesz, így most egészséges, valamint már diagnosztizált nők segítségét kérik. A feladat semmi más, mint minden hónapban egy kérdőív kitöltése.

Az endometriózis egy ismeretlen eredetű, krónikus nőgyógyászati betegség, melynek diagnosztizálása a szakirodalom szerint világszerte átlagosan hét évet vesz igénybe. Magyarországon ez négy év; Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban kétszer ennyi idő – nyolc, illetve kilenc év - olvasható a Semmelweis Egyetem felhívásában.

A betegség egyik hazai élharcosa Salamon Adrienn, aki könyvet is írt a témában, valamint az Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke. Ő, aki egészen közelről tapasztalhatta meg a betegséget, annak lefolyását, teljesen megérti min mennek keresztül a betegséggel küzdő nők.

A 2009-es év életem egyik legnagyobb fordulatát és változását hozta el számomra. Negyedik stádiumú endometriózist diagnosztizáltak nálam, ami valóságos lavinát indított el, szerencsére a szó pozitív értelmében. Az endometriózis kellett ahhoz, hogy az alapítvány gondolata megszülessen.

olvasható bemutatkozásában.

Ma már édesanyaként tudja, hogy hatalmas szerepe van a gyógyulásban a korai felismerésnek és kezelésnek, de a lelki eredetű traumák sem elhanyagolható tényezők.

Sarka Klaudia négy év folyamatos szenvedés után kapta meg az endoteriózis diagnózisát, azóta műtétek sora következett és bár a helyzet némiképp javult, bármennyire is végyik rá, gyermeke még nem született.

A tanácstalanság kinyírja az ember lelkét. Négy éve lettek iszonyatos fájdalmaim, olyannyira, hogy nem tudtam kikelni az ágyból. Jártam orvosokhoz, ezer helyen megfordultam, de minden hónapban négy napot az ágyhoz voltam kötve, mert nem bírtam kiszállni belőle. Oda lett az egzisztenciám, teljesen más, otthonról végezhető munkákat kellett vállalnom és négy évem ment rá arra, hogy senki nem tudta mi a bajom. Ma már tudom, de a helyzet még mindig nem jobb. Nincs gyermekem, pedig nagyon szeretnénk és a fájdalmaim is megmaradtak, csupán erősebbek nem lettek.
Rengeteg sorstársam van, akivel együtt erősítjük, bátorítjuk egymást, de igazából ezt a kínt csak az értheti meg, aki maga is ebben szenved.