Az AstraZeneca vakcinájának mellékhatásai és a gyártás leállítása

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese szerint most ismerték el először, hogy az AstraZeneca Covid-vakcina halálos mellékhatást okozhat, de a valóságban a vakcina potenciális mellékhatásaként számon tartott vérrögképződés már korábban is ismert volt.

A Magyar Jelen által közölt információk szerint az AstraZeneca gyógyszergyártó cég bírósági dokumentumokban ismerte el, hogy a Covid-vakcinája okozhat halálos mellékhatásokat, többek között vérrögösödést. Azonban a cikk félrevezető lehet, mivel az AstraZeneca nem a per indítása után, hanem a per során ismerte el a mellékhatások lehetséges kapcsolatát az oltással.

Az első ilyen esetet Jamie Scott nyújtotta be, aki maradandó agysérülést szenvedett az oltás után kialakult vérrög miatt. Az AstraZeneca a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott dokumentumokban elismerte, hogy az oltás nagyon ritka esetekben TTS-t, azaz vérlemezkeszám-csökkenéssel társult vérrögképződést okozhat, de azt nem fogadta el, hogy a vakcina generikus szinten okozza ezt a mellékhatást.

A vérrögképződés mint mellékhatás már 2021-ben is szerepelt a betegtájékoztatóban, és kutatások is foglalkoztak vele. Az AstraZeneca vakcinájának mellékhatásaként számon tartott vérrögképződés először 2021 márciusában került előtérbe, amikor Ausztria felfüggesztette az oltást egy adag után, miután egy nővér meghalt és egy másik megbetegedett az oltás után. Ebben az időszakban több ország is felfüggesztette az oltást, és az EMA is javasolta a vérrögképződés feltüntetését a mellékhatások között.

Az AstraZeneca vállalat kiemelte, hogy a Vaxzevria vakcina több mint 6,5 millió életet mentett meg az első évben, és több mint hárommilliárd adagot szállítottak le világszerte. A cég hangsúlyozta a vakcina biztonságát és az előnyök és mellékhatások arányát, valamint azt, hogy folyamatosan tájékoztatják a hatóságokat a mellékhatásokról.

A Mi Hazánk megkeresésére, hogy pontosan mit értett Dúró Dóra az elismerés alatt, és hogy tisztában vannak-e a betegtájékoztatóban szereplő információkkal, nem érkezett válasz.

Az AstraZeneca a héten bejelentette, hogy leállítja a vakcinája gyártását és szállítását, mivel ma már hatékonyabb oltóanyagok állnak rendelkezésre az új variánsok ellen. A cég márciusban visszavonta az európai uniós forgalombahozatali engedélyét is.