Miért fogy el a mobiljel a tüntetéseken?

A hazai telekommunikációs vállalatok szerint a mobilnet lassulása és az adatforgalom akadozása nagy tömegrendezvényeken, mint például fesztiválok vagy tüntetések, a hálózati kapacitás megosztásából adódik. Magyarország mobilhálózatai független mérések alapján Európa élvonalába tartoznak, de a nagyobb tömegrendezvényeken mégis előfordulhatnak problémák. A rendőrség közölte, hogy nem blokkolják a hálózatot ilyen eseményeken.

Több tízezer ember gyűlésekor, mint amilyenek a tüntetések vagy fesztiválok, a résztvevők gyakran tapasztalhatnak mobilhálózati problémákat. Az internet lassulhat, az adatforgalom akadozhat, vagy a telefonhívások megszakadhatnak. A közösségi médiában és a helyszínen terjedő pletykák szerint ezeket a zavarokat szándékosan idézhetik elő, azonban a telekommunikációs cégek ezt cáfolják.

A Yettel Vállalati Kommunikációs Igazgatóság szerint a mobiltelefonálást és az internet használatot számos tényező befolyásolhatja, többek között a készülékek és az antennák közötti távolság, a környezeti elemek, például növényzet és épületek, valamint az adott területen tartózkodó mobilfelhasználók száma.

Egy adott cellában a hálózatra felcsatlakozó készülékek osztoznak a kapacitáson, így minél többen használják a hálózatot egy adott területen, annál kisebb kapacitás jut egy-egy felhasználónak. Ez okozhatja az egyéni felhasználóknál tapasztalható lassulást és akadozást.

A Magyar Telekom szerint egy népszerű esemény során egy kis területre koncentrálódhat egy városnyi forgalom, ami meghaladhatja a helyszínen kiépített mobilhálózat kapacitását. A 4G/5G hálózatokban ez adatforgalmi lassulást vagy hálózatelérési problémát okozhat. A szolgáltatók azonban felkészülhetnek erre, például ideiglenes állomások telepítésével és a környező cellák megerősítésével.

A rendőrség cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint blokkolnák az internetet vagy a mobilhálózatot a gyűlések helyszínein. Az ORFK szerint a közösségi médiában terjedő hírek nem igazak, és a rendőrség nem végzett ilyen tevékenységet.

A Yettel szerint a VoLTE technológia használata esetén, amely országosan kültéren 99%-os lefedettséggel rendelkezik, több felhasználó képes telefonálni egy adott cellában.

(Borítókép: Tüntetés a Hősök terén 2024. február 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

A közéleti események mellett a közelgő választások is fontos téma a közbeszédben. Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője arra buzdítja az embereket, hogy csatlakozzanak a szavazatszámláló csapatukhoz. Facebook-oldalán azt írta, hogy összesen 22 ezer emberre lenne szükségük június 9-én a választások tisztább lebonyolításához. A választási folyamat átláthatóságának biztosítása érdekében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) választási tájékoztató füzeteket és videós segédanyagokat is biztosít a szavazatszámláló bizottságok számára.