Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai szokatlan időpontban megtartott kormányinfón azt is közölte: a kormány első olvasatban tárgyalta azt az előterjesztést, amely a városi csok helyére léphet.

Ahogy arról a frisshirek.hu már korábban írt a városi CSOK 2024 januárjától jelentősen átalakul, amelynek legnagyobb vesztesei várhatóan a fővárosban élő házaspárok lesznek.

A CSOK és a csütörtökön kezdődő demográfiai csúcs kapcsán elmondta, a téma nem kap Európában túl nagy figyelmet, ennek ellenére fontosnak tartják, hogy beszámoljanak a magyar szabályozások által elért eredményekről.

Gulyás szerint ugyanis bár sikerült előrelépést elérni, még mindig nem tartanak ott, ahol szeretnének. Azt viszont kiemelte, hogy ha nincsenek az új szabályok, akkor 160 ezer gyermekkel született volna kevesebb.

Gulyás azt is elmondta, a kormány valószínűleg tudja majd tartani ígéretét, miszerint év végére egyszámjegyű lesz az infláció.

A mostani helyzet szerint ez előbb, akár novemberben is megtörténhet, de ha "történik valami csoda", akkor akár októberben is 10 százalék alatt lehet az infláció.

A kancelláriaminiszter arról is beszélt, továbbra is kénytelen a kormány ötszörös áron behozni a benzint, mivel állításuk szerint Ukrajna három és félszeresére emelte a tranzitdíjakat.

Ezt már csak azért sem értik, mert Gulyás Gergely szerint a kormány számos kérdésben szolidáris Ukrajnával.

A benzinkérdéssel kapcsolatban a miniszter jelezte, keresnek alternatív forráslehetőségeket, benzinárstop valószínűleg nem lesz.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő  a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 13-án.
MTI/Balogh Zoltán