Rendkívüli helyzetben kényszerülök megszólítani minden jószándékú, tisztességes embert. Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen

– írta Iványi Gábor a szervezet honlapján szerdán közzétett felhívásban, amit a Népszava írt meg. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője arra kér minden jószándékú, tisztességes embert, hogy ha teheti, juttassa el a felhívást oda, ahová tudja, és mer szót emleni a jogsértés ellen. 

Iványi azt írja:

a jelenlegi kormány, azzal, hogy alkotmánysértő módon elvette egyházi státuszunkat (s ezt a Magyar Alkotmánybíróság határozata ellenére sem orvosolta) adósságcsapdába kergettek minket.

Majd az előzményekre kitérve megírta, hogy több mint tíz éve küzdenek a jogaikéert, de most hatásponthoz érkeztek, miután „a kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta”. Ez okozott gondot a munkavállalók fizetésében, miközben háromezer mélyszegénységből érkező gyerek oktatását és ellátását, illetve több száz hajléktalan, kórház és idősotthon ellátását oldják meg.

Ha bárki, aki olvassa ezt a kiáltványt bárhol a földön, és úgy érzi, nem taposható el egy az alapvető emberi jogokért és a szegényekért, kiszolgáltatottakért élő közösség, azt kérem, tegye meg, ami tőle telik. Akadályozzuk meg, hogy a lélektelen önkény jusson méltatlan diadalra

– fogalmazott a MET vezetője.

Iványi múlt hónapban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a NAV késedelmi kamat és egyéb tartozások címén elvonta az állami feladatok átvállalását végző intézményeik normatív támogatásának csaknem teljes összegét, 175 millió forintot.

Az adóhivatal még aznap reagált a felhívásra. A NAV szerdai közleményében azt írta, hogy a hivatal a tevékenységét a magyar és uniós jogszabályoknak megfelelően, azok alapján végzi. Az adóhatóság kizárólag törvényben rögzített esetben utasítható, mely körbe nem tartozik bele konkrét adózó, így a MET adótartozásával kapcsolatos eljárás. A NAV-nak nincs olyan feladata, hogy közfeladat ellátására normatívát fizessen, ennélfogva ilyen kifizetést nem tud „drasztikusan csökkenteni” vagy megszüntetni – olvasható.

A közleményben arra is kitért a NAV, hogy ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli.

A NAV végül úgy fejezte be közleményét, hogy 

a közfeladatot ellátó szervezetek esetében kiemelten méltányosan jár el. Így a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette, azok jelenleg is szünetelnek.

S hogy az eredeti probléma, vagyis a MET további fennmaradása, és munkájának ellátása folytatódhat-e, csak a támogatók számán múlik.

Fotó: Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.
MTI/Szigetváry Zsolt