Orbán Viktor Tusványosi beszédei

Orbán Viktor beszédei a Tusványosi fesztiválon kiemelkedő jelentőséggel bírnak a politikai érdeklődők számára. 2014-ben, a parlamenti választások után vezette be az "illiberális állam" kifejezést, és hangsúlyozta a magyar nemzet közösségként való fontosságát. Kifejtette, hogy az illiberális állam nem tagadja a liberális értékeket, mint a szabadság, hanem egyedi nemzeti megközelítést kínál.

2022-ben Orbán Viktor a "kevert faj" fogalmát tárgyalta Tusnádfürdőn, kijelentve, hogy az európai népek Európán belül nem kevert fajok. A kifejezés kulturális aspektusát emelte ki, és az európai identitások megőrzésének fontosságát hangsúlyozta.

A "kevert faj" kifejezés használata miatt kritika érte, amit Orbán később kulturális kontextusban magyarázott meg. 2023-ban a külpolitikára, gazdaságra és a 2040-ig tartó hosszú távú tervekre összpontosított beszédében, reagálva a tüntetők elvárásaira.

Orbán Viktor szombati beszédére külön regisztráció és megerősítés szükséges volt a fesztivál helyszínére való belépéshez. A színpad előtti területet akadályokkal három részre osztották. A politikusok a belső körben foglalnak helyet, a sajtó képviselői és a listázott személyek a középső szekcióban, míg mások csak a külső körből hallgathatják meg a miniszterelnök beszédét.

A Magyar Béke Misszió több nemzetközi tárgyalás kezdetét jelentette. Orbán Viktor bírálta Brüsszelt a misszió elítélése miatt, állítva, hogy a keresztényi kötelesség cselekedni a rossz ellen. Azzal vádolta Brüsszelt, hogy békének nevezett háborút támogat, Leninre és Orwellre utalva. Orbán kiemelte, hogy a Béke Misszió következtében nemzetközi tárgyalások kezdődtek, jelezve a békés politika felé való elmozdulást Európában. Felszólította az európaiakat, hogy térjenek észhez, figyelmeztetve, hogy ha Európa nem vált békére orientált politikára Donald Trump választása előtt, akkor ők viselik majd a felelősséget.