Órákkal a párizsi olimpiai megnyitó előtt megrongálták a TGV-t és bombariadó volt egy reptéren

A francia vasúttársaság, az SNCF szerint a TGV (Train à Grande Vitesse) vagyis a franciák szupergyors vasúti hálózata „rosszindulatú cselekmények” és „koordinált szabotázsakciók” célpontja lett, a cél pedig „a rendszer megbénítása volt”.

A rongálás több TGV-vonalat érintett Párizs környékén, és több járatot töröltek. Az SNCF közlése szerint gyújtogatás történt, a vasúttársaság szerint a helyzet „egész hétvégén fennmaradhat, amíg folynak a javítási munkálatok”. A CNN szerint három szakaszon is problémák léptek fel, és egy negyedik esetben sikerült megakadályozni a szabotázsakciót. A vasúti közlekedés átmenetileg szinte teljesen leállt az érintett vonalakon, járatkimaradásokra, elterelésekre és helyszíni javítási munkálatokra van szükség. Patrice Vergriete közlekedési miniszter péntek délelőtt megerősítette, hogy összehangolt támadásokat hajtottak végre a TGV útvonalain, és határozottan elítélte a „bűncselekményeket”, amelyek veszélyeztetik a nyaralni készülő polgárok utazását.

A hálózat megrongálása Párizstól nyugatra, északra és keletre fekvő vonalakat is érintett, és sorok alakultak ki az állomáson, amely a fővárostól nyugatra fekvő célállomásokat szolgálja ki. Az utasokat felszólították az utazások elhalasztására, és arra, hogy maradjanak távol a pályaudvaroktól.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter határozottan elítélte a „bűncselekményeket”, és szerinte befolyásolhatják az emberek nyaralási terveit. Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter „egyenesen megdöbbentőnek” nevezte a rongálást, és hozzátette, hogy jelenleg vizsgálják a lakosságra és az olimpiai sportolókra gyakorolt hatásait.

Pénteken több mint 300 000 nézőt és 7500 sportolót várnak Párizs szívébe a megnyitó ünnepségre, amelyen több ezer olimpiai sportoló hajózik végig a Szajnán. A párizsi olimpia hivatalosan a péntek 19.30-as megnyitóval veszi kezdetét, de a rajt előtt vandalizmustól és szabotázstól hangos az ország.

A TGV-hálózat hatalmas támadássorozat áldozata lett. Franciaország-szerte jelentősek a fennakadások a vasúti közlekedésben. Az atlanti, északi és keleti nagysebességű vonalakon három tüzet észleltek a vágányok közelében, ami súlyosan érintette a vonatközlekedést, különösen a párizsi Montparnasse állomáson volt óriási a zsúfoltság. Az SNCF arra kérte az utazókat, hogy „halasszák el utazásukat, és ne menjenek el az állomásra”, a már megváltott jegyüket visszatérítik. A gyújtogatások miatt a berendezések megrongálódtak, és a szakértők már a helyszínen vannak a javítások elvégzésére. A TGV-forgalom az Atlanti-óceán, az északi és a keleti tengelyeken „nagyon zavart”, ezért „egyes vonatokat a hagyományos vonalakra” kell terelniük. A gyorsvonatok leállása az egész hétvégét érintheti, és várhatóan hétfőn újraindulhat majd a forgalom. A délkeleti nagysebességű vonalon sikerült meghiúsítani a rosszindulatú gyújtogatást, így ott zavartalanul folytatódhat a közlekedés. A rettentő káosz 800 ezer utast érint.

Az olimpia nyitónapján nem csak a vasúti közlekedést érintő incidensek okoztak fennakadást, hanem a Basel-Mulhouse EuroAirport repülőteret is ideiglenesen kiürítették egy bombariadó miatt. A repülőteret a francia-svájci határnál fekvő Basel-Mulhouse EuroAirport repülőteret biztonsági okokból ideiglenesen kiürítették pénteken, mindössze órákkal azután, hogy tömeges támadás zavarta meg a francia gyorsvasúti hálózatot a párizsi olimpiai nyitónapján. A repülőteret egy bombariadó miatt biztonsági okokból evakuálták és zárták le, és a szokásos módon jártak el, amibe beletartozik a mentőalakulatok kiküldése is a helyszínre – közölte a francia Felső-Rajna megye vezetése. Nem sokkal később azonban a repülőtér honlapján bejelentették az újranyitást, és a légiforgalom fokozatosan újraindult.

A francia hírszerző szolgálatokat teljes mértékben mozgósították az elkövetők felkutatására. A CNN forrása szerint „ezeket a módszereket a szélsőbaloldal már korábban is alkalmazta”, de „nincs bizonyíték arra, hogy a mai akciók hozzájuk köthetők”. A párizsi ügyészség is vizsgálatot indított a támadás ügyében: négy külön vádpontot részleteztek, amelyek állami tulajdon megrongálásával és szervezett bűnözésben való részvétellel kapcsolatosak. A felsorolt bűncselekmények némelyike akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel és 300 ezer eurós (325 ezer dollár) pénzbírsággal is büntethető.