Orbánból huszár lett Tusványoson

Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson egy medvét örökített meg, ezzel is hagyományt folytatva, hiszen már tavaly is volt szó medvékről a rendezvény kapcsán. A Fidesz krémje azonban idén távol maradt az eseménytől. Egy évvel ezelőtt Orbán a Facebookon hirdette meg, hogy "medve nélkül nincs Tusványos!".

Tavaly a Blikk is beszámolt arról a mackóról, amelyet a miniszterelnök stábja kapott lencsevégre Tusványosnál, és akkor Orbán Viktor a következőképp köszöntötte az állatot: "Helló, Maci!". Idén a köszöntés a "Na helló, Brumi" formáját öltötte.

A miniszterelnök a nagy beszédét megelőző napon fotózta le az idei medvét, ezzel is jelezve, hogy a hagyományokat fontosnak tartja. Az eseményen jelen lévő Fidesz vezetők közül többen nem vettek részt, ami a rendezvény színvonalától függetlenül értelmezhető.

A Tusványosi rendezvényen Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter is felszólalt, aki a felsőoktatás és a kutatás piaci orientációjának növelését sürgette. "Az egyetemeinken és a kutatóhelyeinken van infrastruktúra. Kutatási infrastruktúra. Ki kell ajánlani ezt a kutatási infrastruktúrát a piacnak" – mondta Hankó, hangsúlyozva a doktori képzések paradigmaváltásának szükségességét.

A miniszter szerint a doktoranduszok számának növelése érdekében a piacot kell bevonni, és olyan doktori, valamint diplomamunkákat kellene létrehozni, amelyek a vállalatok pénzügyi és informatikai kérdéseivel foglalkoznak. Hankó Balázs kiemelte, hogy a vállalatok érdeklődése a szabadalmi és fejlesztési aktivitások felé mutat, és ezeket szeretnék a doktori képzésben is elszámoltatni.

A modellváltás kapcsán Hankó elmondta, hogy az egyetemek szenátusai jelentős mértékben támogatták az átalakulást, amit a kormányzat felkarolt. A teljesítmény alapú bérezést tartja a megállapodások hajtóerejének, amely szerint növeli az egyetemek autonómiáját abban, hogy maguk dönthetnek erőforrásaik elosztásáról és tanáraik teljesítményének meghatározásáról.

Amikor az ELTE nem modellváltó tanárainak alacsony fizetéséről kérdezték, Hankó nem adott konkrét válaszokat, de azt mondta, az egyetemeknek stratégiát kell kidolgozniuk, és döntést hozniuk, ebben tud segíteni a kormány. A legutóbbi tárgyalások során megegyeztek arról, hogy milyen forrásokat tudnak mozgósítani az egyetemen belül, vagy akár kívülről.

A Tusványosi rendezvényen azonban nem csak az oktatás és a kutatás jövője került terítékre. Semjén Zsolt, aki a magyar kórházakban sorra romlanak el a klímaberendezésekkel kapcsolatos kérdéseket nevetségesnek tartotta, hangosan hahotázott azon, hogy a sajtó miért kérdezi olyan témáról, mint a nem működő kórházi klímák. Semjén színpadiasan eltúlzott nevetésben tört ki, amikor az orosz-ukrán háború és a Tisza párt témája után a klímaberendezések ügyéről kérdezték. A miniszterelnök "világháború" elkerülése végett folytatott "missziójához" képest Semjén szerint abszurd, hogy felhozni a harminc plusz fokban szenvedő orvosok és betegek ügyét. Semjén újra és újra kifejtette, hogy a magyar betegek és az orvosok élet- és munkakörülményei mennyire jelentéktelen kérdést jelentenek Orbán Viktor háborúkoncepciójához képest, és a klímaberendezések kérdését saját fiatalkori verseinek fontosságához hasonlította.