Orbán Viktor tárgyalásai a román miniszterelnökkel a schengeni tagságról és a kétoldalú kapcsolatokról

Bukarestben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marcel Ciolacu román kormányfő megbeszélést folytatott a magyar-román kétoldalú kapcsolatokról, Románia schengeni csatlakozásának lehetőségéről, valamint a kereskedelmi kapcsolatok és infrastruktúra fejlesztéséről.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Bukarestben találkozott Marcel Ciolacu román kormányfővel. A megbeszélés során a két vezető a magyar-román kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről egyeztetett egymással, beleértve a két ország közötti 13 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat és a Budapest-Bukarest közötti nagysebességű vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányainak elindítását. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda helyettes államtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Orbán Viktor biztosította Marcel Ciolacut, Magyarország az EU Tanácsának soros elnökeként ősszel napirendre tűzi Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ügyét.

A találkozón jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, akárcsak a tavalyi hasonló eseményen. Orbán Viktor a romániai látogatását Tusvádfürdőre is kiterjesztette, ahol szombaton tartja meg éves beszédét a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, amelyet a legtöbben csak Tusványosként emlegetnek. Ebben a helyszínen jelentette be tíz évvel ezelőtt az illiberális állam kiépítésének tervét, és a tavalyi beszédében tette meg azt a megjegyzést, hogy „mi soha nem állítottuk, hogy Erdély és Székelyföld román nemzeti egységek”.

Ciolacu köszönetet mondott Orbánnak Románia schengeni teljes tagságának támogatásáért a közelgő EU elnökség alatt. Az informális találkozó hasonló volt a tavalyihoz, és tervek vannak egy újabb találkozóra 2023-ban. A beszéd alatt tervezett anti-magyar tüntetést vélhetően lemondják a megerősített biztonsági intézkedések miatt. Mihai Tirnoveanu, egy nacionalista vezető, a múltban több anti-magyar demonstrációt is szervezett.