Hatmilliárd forintos kriptocsalás miatt körözik a magyar bűnbandát

Egy magyar férfi és lánya ellen adtak ki elfogatóparancsot Mexikóban, miután a SYDYG nevű cég ellen hatmilliárd forint értékű kriptovaluta csalást követtek el. Magyarországon is folyik a nyomozás, de még nincsenek gyanúsítottak.

Mintegy hatmilliárd forinttal károsította meg a mexikói SYDYG nevű kriptocéget egy magyar férfi és a lánya, akiket Mexikóban köröznek is. A csalók nagy mennyiségű Ilcoint követeltek a cégtől, fenyegetve őket azzal, hogy ha nem teljesítik a követeléseiket, akkor káoszt okoznak a vállalat kriptovalutájának, az Ilcoinnak, ami a cég tönkremeneteléhez vezethet.

A csalásban részt vevő egyik cég, az Ilgamos, magyar tulajdonosi hátterű, és 2015 óta értékesítette az ilcoinos kriptovaluta csomagokat. A mexikói nyomozóhatóság szerint a cég nem küldte ki az összes Ilcoin mennyiséget az ügyfeleknek, mivel nem rendelkeztek elegendő Ilcoin fedezettel. Emiatt léptek fel jogtalan követeléssel a SYDYG felé. Az ügyfeleket azzal nyugtatták, hogy minden rendben lesz, mert az Ilcoinhoz kapcsolódó technológiákat ők fejlesztették ki, és ezt a híresztelést a közösségi médiában is terjesztették.

A SYDYG vezérigazgatója Mexikóban tett feljelentést, Magyarországon pedig a cég magyar megbízottja, Goffa Norbert fordult a nyomozóhatósághoz. "2021 januárjában hallgattak meg tanúként, egy év múlva pedig arról tájékoztattam őket, hogy az Ilgamos magyar tulajdonosai, K. Géza és K. Réka ellen Mexikóban körözést adtak ki" – nyilatkozta Goffa Norbert. "Most 2024-et írunk, és csak annyit tudunk a nyomozásról, hogy az a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályánál van" – tette hozzá.

A BRFK a nyomozás érdekeire tekintettel nem adott bővebb tájékoztatást. A Mexikóban körözött személyeket nem sikerült elérni, az Ilgamos e-mailjéről pedig a megkeresés visszapattant.

Dr. Kertész Gusztáv, a mexikói céget képviselő magyar ügyvéd szerint érthetetlen, hogy két Magyarországon élő személy ellen elfogatóparancs van kiadva, miközben itthon is folyik nyomozás, de a rendőrök nem veszik fel a kapcsolatot a mexikóiakkal. "Négy éve tart a nyomozás, és sehol semmi" – jegyezte meg az ügyvéd, hozzátéve, hogy a nyomozóknak már a feljelentés után meg kellett volna keresniük a mexikói hatóságokat. A mexikói hatóságok egy ponton kifejezetten kérték, hogy a magyar kollégáik végre működjenek velük együtt.