Elfogták Ismael „El Mayo” Zambadát és Joaquin Guzman Lopezt

A világ egyik legnagyobb drogbáróját, Ismael „El Mayo” Zambada Garcíát, a Sinaloa-kartell vezetőjét és Joaquin Guzman Lopezt, El Chapo fiát, amerikai szövetségi ügynökök letartóztatták a texasi El Pasóban.

Ismael „El Mayo” Zambada Garcia, a mexikói Sinaloa-kartell vezetője, és Joaquin „El Chapo” Guzmán fia, Joaquin Guzman Lopez csütörtökön kerültek őrizetbe, amikor egy chartergéppel leszálltak El Paso térségében. A 76 éves Zambada a bűnszervezetet El Chapóval együtt alapította, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy szigorúan őrzött amerikai börtönben. Egy neve elhallgatását kérő mexikói tisztségviselő szerint a két drogbáró önként jelentkezett a rendőrségen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Zambada Garcia és Guzman Lopez a világ egyik legerőszakosabb és legerősebb kábítószer-kereskedelmi szervezetét vezetik. Zambadát februárban vádolták meg a fentanil előállítására és terjesztésére irányuló összeesküvéssel, amely a heroinnál 20-40-szer erősebb kábítószer és az amerikai hatóságok szerint az opioidválságért felelős. Az amerikai kormány korábban 15 millió dolláros (5,42 milliárd forintos) nyomravezetői díjat ajánlott annak, aki segít El Mayo nyomára bukkanni, míg a kábítószer-ellenes hatóság (DEA) 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Merrick Garland amerikai főállamügyész hangsúlyozta, hogy a fentanil a leghalálosabb drogfenyegetés az Egyesült Államokban, és az Igazságügyi Minisztérium nem nyugszik, amíg a közösségek megmérgezéséért felelős minden egyes kartell-vezetőt, tagot és társat felelősségre nem vonnak. A Sinaloa-kartell az Egyesült Államok legnagyobb kábítószer-beszállítójának számít, és a fentanil a 18 és 45 év közötti amerikaiak körében a vezető halálozási ok.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Zambada több törvényes vállalkozás tulajdonosa is Mexikóban, köztük egy nagy tejipari vállalat, egy buszos cég és egy szálloda tulajdonosa is, valamint jelentős ingatlanvagyonnal is rendelkezik. A fentanilvádak mellett az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelem, gyilkosság, emberrablás, pénzmosás és szervezett bűnözés vádjával is szembe kell néznie.

Zambada Garcia vitathatatlanul a világ egyik, ha nem a leghatalmasabb drogbárója, és minden bizonnyal a legbefolyásosabb is az amerikai kontinensen. Évtizedekig tudott bujkálni a hatóságok elől, ezért elfogása óriási hír a kartellek tevékenysége miatt szenvedő Mexikónak. A két férfi letartóztatásának részletei egyelőre tisztázatlanok, de 21 év szökés után Zambada Garcia állítólag önként adta fel magát. A Sinaloa-kartell, amely az arizonai határ mentén fekvő Sonoyta mexikói város környékén működik, több millió kilogramm illegális kábítószert, több millió amerikai dollárt és fegyvereket csempészett a két ország között.