A Budapesti és Magyarországi Egyházmegye vezetőjét felfüggesztették

A Budapesti és Magyarországi Egyházmegye vezetőjét, Hilarion metropolitát felfüggesztették szexuális zaklatási vádak miatt. Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa vizsgálóbizottságot állított fel az egyházmegye ügyeinek kivizsgálására.

Az Orosz Ortodox Egyház felfüggesztette Hilarion metropolita tevékenységét, aki korábban a külső egyházi kapcsolatokért felelt az egyházban. A felfüggesztés oka részben az, hogy a Bajorországi egyházmegye átadásával kapcsolatos szabálytalanságok jelentős veszteségeket okoztak. Emellett Hilarion ellen szexuális zaklatás vádját is felhozták, amelyet Suzuki George, egy 22 éves férfi fogalmazott meg. A metropolita gyorsan, mindössze három hónap alatt szerzett magyar állampolgárságot, azonban a folyamat részleteit a kormány nem hozta nyilvánosságra.

A Budapesti és Magyarországi Egyházmegye ideiglenes vezetését Nyesztor metropolita (Szirotenko) veszi át, aki Nyugat-Európa metropolitája. A vádakat Hilarion egykori személyes szolgája, Georgij Szuzuki fogalmazta meg, egy a Novaya Gazeta által közzétett cikkben. A botrány jelentős felháborodást váltott ki az Orosz Ortodox Egyház berkein belül.

A szexuális zaklatási vádak mellett Zinkovszkij Mefogyij püspököt nevezték ki a vizsgálóbizottságok ideiglenes vezetőjének, aki a Budapesti és Magyarországi Egyházmegye ügyeit fogja átmenetileg irányítani. Hilarion metropolita esetleges nyugdíjazását is megvitatták, de végül a felfüggesztés mellett döntöttek. Az ortodox teológus, Andrej Kurajev javasolta Hilarion visszahívását Oroszországba, figyelmeztetve a vele kapcsolatos kockázatokra Magyarországon, és emlékeztetett egy hasonló helyzetre, amely miatt Szalimov Gurij püspök Párizsból Magadanba menekült.