A MÁV-nál betiltották a távmunkát a kisgyerekes dolgozóknak

A Vasutasok Szakszervezete szerint jogilag aggályos lehet, hogy a MÁV a nyolc éven aluli gyereket nevelő munkavállalóinak is megtiltotta a távmunkát. A szakszervezet a héten több ponton is kérte az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM), hogy fontolják meg a távmunkatiltás fellazítását.

A MÁV-nál június végén derült ki, hogy júliustól betiltja a cégért felelős ÉKM az otthoni munkavégzést. Lázár János minisztériuma azt reméli a lépéstől, hogy jobb lesz az elvégzett munka minősége. A szakszervezet szerint azonban az elrendelt intézkedések váratlan volta miatt nehéz helyzetbe sodorhatják a munkavállalókat.

Különösen a nyolc éven aluli gyereket nevelő MÁV-alkalmazottak borultak ki a rendelkezés miatt, mivel sokan a home office biztosnak vélt tudatában nem kértek bölcsődei vagy óvodai ügyeletet a nyárra. A Vasutasok Szakszervezete jogi osztályának álláspontja szerint a 2023. január 1-jétől hatályos Munka Törvénykönyve (Mt.) módosítás szerint a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig kérheti például a távmunkában foglalkoztatást is.

A MÁV egységesen arra hivatkozik, hogy az ÉKM egységesen megtiltotta a home office-t, a benti munkavégzés növeli a hatékonyságot, a papíralapú dokumentálási elvárások megvalósítása lassú, és a nyolc év alatti gyermek felügyelete megosztja a munkavállaló figyelmét. A szakszervezet szerint azonban ezek az érvek nem állnak meg, mivel nincs tanulmány vagy felmérés, amely megalapozná a jobb minőségű munkával kapcsolatos várakozást a home office betiltása esetén.

A Telexhez eljutott híresztelés szerint 2024. szeptember 1-jétől a rugalmas munkavégzést is megtiltanák a MÁV-nál. A szakszervezet szerint felmondási hullám még nem indult meg, de sok vasutas nézelődik a munkaerőpiacon. Az Építési és Közlekedési Minisztérium nem reagált a home office témában küldött kérdésekre, a MÁV pedig csak annyit közölt, hogy a minisztérium valóban megtiltotta a home office-t, de mindenkinek van hely az új irodában.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is hasonló lépésre szánta el magát, és július 25-től megtiltotta az otthoni munkavégzést az alá tartozó intézményekben, kivéve ha rendkívüli körülmények esetén a vármegyei irányító intézmény humánpolitikai vezetője előzetesen engedélyezi. Ez a döntés is arra utal, hogy a közszférában egyre inkább szigorítják a távmunka lehetőségét, ami további ellenállást válthat ki a dolgozók körében.