Putyin a jövőről beszélt, miközben egy közgazdász tragédiája és a drága gázkészlet rázza meg Oroszországot

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az Ukrajnától elfoglalt területeknek 2030-ra el kell érniük az oroszországi életszínvonalat, miközben az orosz gazdasági élet egyik vezetője, Valentina Bondarenko tragikus körülmények között vesztette életét, és az orosz gáz beszerzése is komoly terhet ró a költségvetésre.

Vlagyimir Putyin szerdai tanácskozásán hangsúlyozta, hogy az úgynevezett új régióknak 2030-ra meg kell felelniük az oroszországi életszínvonal-szintnek a meghatározó mutatókban. Beszámolója szerint az érintett területeken több mint 3000 kilométernyi út újult meg, és 62 többemeletes lakóház épült. Az elnök említést tett különböző infrastrukturális fejlesztésekről is.

Putyin elárulta, hogy az elmúlt két évben a „szövetségi megrendelők” több mint 19 ezer létesítményen végeztek munkálatokat, és az orosz bankok több mint félezer fiókot és irodát nyitottak meg.

Az ukrán sajtó szerdán arról számolt be, hogy számítástechnikai szakemberek rövid időre megzavarták az orosz bankrendszert, valamint a mobiltelefon- és internethálózatot. A hackertámadás következtében az orosz felhasználók órákon át nem tudták használni az internetbankos szolgáltatásokat és a kártyás fizetést, de a hibát szerdára már elhárították.

Valentina Bondarenko, aki az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének meghatározó kutatója volt, tragikus körülmények között hunyt el. A 82 éves közgazdász hétfő este esett ki saját lakása ablakán, és a sérülései az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

Bondarenko halála nem egyedi eset, az orosz gazdasági élet több vezetője is hasonló módon vesztette életét az utóbbi időben. Többek között egy Putyin párttársa, a Lukoil vezetője és Pavel Antov milliárdos is ablakon keresztül zuhant a halálba.

A nagyon drágán vett orosz gáz nem csak hatalmas nem realizált pénzügyi veszteséget jelent, de komoly pluszköltség a tárolása, és a megvásárlására felvett hitel törlesztése is. Évente több tízmilliárd forintot visz el a 2022-ben rekord feletti áron beszerzett, különleges gázkészlet. A télen mindössze két hét hazai gázigény kielégítésére elegendő gázmennyiséggel kapcsolatos plusz költségeket a Népszava számította ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) tavalyi beszámolója alapján.

Ezek leginkább a gázmennyiség megvásárlására és tárolására felvett 2 milliárd eurós – közel ezer milliárd forintos – államilag biztosított hitel költségei, amit a lakosságok kívüli fogyasztókra terhelt “különleges MSZKSZ-tagi hozzájárulás” néven szedik be. Ennek pontos összege nem ismert, de a költségeknek azt a részét, amit a hozzájárulás nem fedez a rezsivédelmi alapból utalják át. Ez tavaly 31 milliárd, idén 14 milliárd forintot tett ki, és jövőre is 4,5 milliárddal számolnak.

A különleges gázkészlet beszerzését 2022 nyarán az oroszok által Ukrajna ellen indított háború kiváltotta energiaválság idején rendelte el a kormány, amikor Moszkva a gázszállításokat is visszafogta, egekbe lökve az árat.

A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF-gáztőzsdén 32,8 eurón zárt, ami átszámítva 135 forint köbméterenként. A különleges gázkészletnek ennél fogva nem csak a költségei nagyok, de egészen addig hatalmas veszteséggel lehetne értékesíteni, amíg nem emelkedik fel megin ilyen magasra a gázár. Idén februárban azt számoltuk, hogy csak ezen a gázmennyiségen 735 milliárd forint nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak.

Borítóképünkön a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe