1500 tonna olajat szállító tartályhajó süllyedt el a Fülöp-szigeteknél

Felborult és elsüllyedt egy közel 1,5 millió tonna ipari üzemanyagot szállító tartályhajó a Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében, ami súlyos környezeti katasztrófa fenyegetettségét vetíti előre.

A baleset július 25-én, csütörtökön történt, amikor az MT Terra Nova nevű hajó, mely a Fülöp-szigeteki zászló alatt közlekedett, Iloilo város felé tartott. A legénység tizenhat tagját sikerült kimenteni, de egy embert még keresnek. Az eset egy nappal következett be a Gaemi tájfun után, amely felerősítette a szezonális monszun esőzéseket, áradásokat okozva Manilában és a külvárosokban.

A Manila-öbölben történt baleset következtében mintegy 3,7 kilométer hosszú olajfolt keletkezett, és az olajszennyezést észlelték, de az erős szél és a magas hullámok megnehezítik a hatóságok munkáját. Jaime Bautista közlekedési miniszter és Armando Balilo ellentengernagy, a Fülöp-szigeteki parti őrség szóvivője szerint a helyzet rendkívül súlyos, és versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a szennyezést.

Balilo hozzátette, ha a tartályhajó összes olaja kiszivárogna, az a Fülöp-szigetek történetének legnagyobb olajkatasztrófája lenne. A Manila-öböl forgalmas hajózási útvonal, és a partokon bevásárlóközpontok, kaszinóközpontok, valamint halászközösségek találhatók, amelyeket fenyeget a szennyezés.

A parti őrség vizsgálja, hogy a rossz időjárásnak szerepe lehetett-e a balesetben. A térség korábban is szembesült hasonló katasztrófákkal; 2023 márciusában egy 800 ezer liter ipari üzemanyagot szállító olajszállító süllyedt el Kelet-Mindoro tartomány partjainál, és csaknem két évtizeddel korábban egy körülbelül 2 millió liter olajat szállító tanker süllyedt el a Guimaras szigetnél.

Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök utasította a környezetvédelmi minisztériumot a károk felmérésére, és a minisztérium közölte, hogy vezetője úton van Limay városába.

(Borítókép: A Fülöp-szigeteki parti őrség felvétele az MT Terra Nováról. Forrás: Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.

Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport