Új globális melegrekord hétfőn

Megdőlt a globális melegrekord hétfőn, amikor az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus 17,15 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mért, túlszárnyalva ezzel az egy nappal korábbi vasárnapi rekordot.

A vasárnapi rekordot, amely 17,09 Celsius-fok volt, rövid időn belül felülmúlta a hétfői átlaghőmérséklet, amely 17,15 Celsius-fokra emelkedett. Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója szerint bár az előrejelzések alapján a következő napokban kissé csökken az átlaghőmérséklet, nem zárható ki további rekordok megdőlése. Buontempo felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket eredményez, mint például az áradások.

A hőmérséklet-ingadozásokat 1940 óta dokumentálják, és a legutóbbi rekordot 2023. július 6-án jegyezték fel, amikor 17,08 Celsius-fokot mértek. A Copernicus nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy 2024 júniusa volt a legmelegebb június a feljegyzések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet pedig másfél Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Emellett a klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett, hogy a globális átlaghőmérséklet már 13 hónapja folyamatosan rekordmeleg.

(MTI)