Oroszország újra életbe lépteti a benzinexport-tilalmat

Oroszország augusztustól ismét életbe lépteti a benzinexportra vonatkozó tilalmat, amelyet eredetileg márciusban hat hónapra vezettek be, de május 20. és július 31. között felfüggesztettek. Az intézkedés nem vonatkozik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaira, Mongóliára, Üzbegisztánra, valamint Dél-Oszétiára és Abháziára, amelyek Oroszország által támogatott szakadár régiók Grúziában.

Az orosz energiaügyi minisztérium javaslatot tett az intézkedés október végéig történő meghosszabbítására. Az eredeti tilalmat március 1-jétől hat hónapra rendelték el, de a stabilizálódó árak és a felesleges kapacitások miatt május 20. és július 31. között felfüggesztették. Hasonló korlátozást vezettek be tavaly is, szeptember 21-től november 17-ig, a magas belföldi árak megfékezése és az üzemanyaghiány megszüntetése érdekében.

Oroszország évente 35 millió tonna dízelt termel, amelynek háromnegyedét exportálja. A kormány jelenleg a dízelre vonatkozó exportkorlátozások bevezetését is mérlegeli a belföldi árak emelkedése miatt, követve a tavaszi hasonló korlátozást a benzinnel kapcsolatban.