A karateedző tagadja, hogy bántalmazta volna tanítványát

Az RTL Híradóban egy édesanya arról számolt be, hogy A. Tibor karateedző tavaly tavasszal bordán rúgta hatéves kisfiát, ami miatt a gyermek bepisilt az edzés közben. Az edző, aki jelenleg külföldön tartózkodik, tagadja a vádakat, és úgy véli, hogy a média által gerjesztett lejárató hadjárat részei ezek az állítások. A. Tibor szerint az ilyen korú gyermekek nem gyakorolnak kontakt elemeket, és az edzéseken a sporttudományos és sportpedagógia elveknek megfelelően általános képességfejlesztésben és mozgáskoordinációs képzésben részesülnek.

A karateedzőt a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) minden karateoktatási tevékenységtől véglegesen eltiltotta, megfosztották a mester cím használatától és dan fokozataitól, valamint edzői engedélyét is visszavonták. Emellett a Nemzeti Tehetség Központ visszavonta tőle a „Bonis Bona–A nemzet tehetségeiért” díjat, amelyet kiemelkedő tehetséggondozásért kapott, mondván, hogy az edző mindig is méltatlan volt erre a kitüntetésre, és a díjat a lehető legrövidebb időn belül, július 19-én visszavonták.

Az eset előzménye, hogy egy videófelvétel került nyilvánosságra, amin látható, hogy A. Tibor felrúg egy hétéves kisfiút egy szolnoki kalandparkban, aki emiatt fejre esik, szerencsére sisakkal a fején. A rendőrség garázdaság vétségének gyanújával indított nyomozást, de vizsgálják, hogy a férfi elkövetett-e súlyosabb bűncselekményt is. A támadást elszenvedő kisfiú anyja a videóból értesült a történtekről.

A. Tibor vállalta a felelősséget, és lemondott a jászberényi Yakuzák SE elnökségéről, a Magyar Karate Szakszövetség pedig ideiglenesen, majd egy napra rá végleg eltiltotta a karateoktatástól. A férfi állítja, hogy nem menekül az igazságszolgáltatás elől, és személyesen szeretne bocsánatot kérni a kisfiútól. Egy volt tanítványa és egykori barátnője azzal vádolja, hogy kapcsolatuk idején bántalmazta őt, és egy másik nő azt állítja, hogy a férfi 17 évvel ezelőtt megerőszakolta. A karateedző a vádakat tagadja, és rágalmazásért feljelentést tesz. A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. által közzétett videó nyilvánosságra kerülése után egyik korábbi tanítványa előállt azzal, hogy megerőszakolta őt az edző, egy korábbi tanítványa pedig azt mondta, őt is megverte. A szakági szövetség örökre eltiltotta A. Tibort, az általuk vezetett egyesületet pedig kizárta soraiból.

A. Tibor a Blikknek és az ATV Híradónak is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a média által gerjesztett lejárató hadjárat folyik ellene, és cáfolta, hogy úgy megrúgott volna egy kisgyereket edzésen, hogy az bepisilt. Továbbá elmondta, hogy több évtizedes pályafutása során még hasonló esemény sem történt, és az edzésről bármikor ki lehet menni a mellékhelyiségbe, amely 1 méterre van a gyermekek termének bejáratától. Az edző szerint, ha valamely gyermek ilyen tettről számolt volna be a szüleinek, a problémával miért nem keresték meg őt vagy az egyesületet rögtön az állítólagos bántalmazást követően. A Bonis Bona díjat korábban Novák Katalin adta át neki, akkoriban család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt.