Iványi Gáborék az oktatási intézményeik átadását fontolgatják

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kénytelen lesz átadni oktatási intézményeit, ha július végéig nem sikerül megegyezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A szervezet jelenleg kizárólag civil adományokból gazdálkodik, miután a NAV intézkedése következtében minden intézményi számlájukat inkasszó érte.

A MET-nek az elmúlt napokban összegyűlt 20 millió forint adományból kell fedeznie a kórház és a hajléktalanellátók napi működését, amihez tartós élelmiszer-adományokat is fogadnak. Iványi Gábor szerint a havi működési költség 250–300 millió forint, amit civil adományokból nem tudnak előteremteni. A MET szerint azonban adományozók jóvoltából jelenleg már több mint két heti működést is finanszírozni tudnak, és folyamatosan érkeznek a civil támogatások.

A Telexnek nyilatkozva Iványi elmondta, hogy ha a hónap végéig nem sikerül pozitív eredményt elérniük a tárgyalásokon, akkor az állam vagy más fenntartó kezébe kell adniuk az oktatási intézményeiket. Hozzátette, hogy az állam számára sem lenne gazdaságos ez a megoldás, mivel a jelenlegi költségvetésből nem lenne képes fenntartani az intézményeket, és az adósságrendezés is ellehetetlenülne.

A MET korábban benyújtott intézkedési és tartozásrendezési terveiben szakértők bevonásával igazolta, hogy a törvényesen járó normatív támogatás teljes összegének megkapása esetén képesek lennének a folyamatos működést biztosítani, és öt éven belül minden tartozásukat visszafizetnék.

Az RTL Híradója szerint a szervezetnek hétfőn mindössze félnapi működésre maradt pénze. A NAV július 16-án kezdte el inkasszálni az Iványi Gábor nevéhez köthető MET, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. A NAV múlt heti inkasszója után országszerte több szociális intézményükben és az Oltalom Kórházban is állami ellenőrök jelentek meg. Az ellenőrök arra hivatkoznak, hogy a MET korábban közölte, csak 12 órányi működésre maradt pénzük, így meg kell vizsgálniuk, biztosítottak-e a működési feltételek.

“Bár a közelmúltban számos állami vizsgálat lezajlott ezekben az intézményekben és az iskoláinkban is, és az ellenőrzések során mindent rendben találtak, az összes pénzforrásunk elvonása, számláink adóssággal való megterhelése után a Kormányhivatal és az ÁNTSZ ellenőreit újabb vizsgálatra kötelezték. Mindez sajnos annak a gyanúját kelti, hogy a megoldás keresése helyett az intézményeink szándékos tönkretétele a cél. Sajnálnánk, ha bárkiben a világon a speciális vallásüldözés látszatát kelthetné mindaz, ahogy a hatóságok ügyeinket kezelik.” – kommentálja mindezt a MET.

Remélik, hogy az adományokból való gazdálkodás és a közösség iránti támogatás révén a további vizsgálatok elkerülhetők lesznek.