Yellowstone Nemzeti Park részleges lezárása

A Yellowstone Nemzeti Park egy részét lezárták egy hidrotermális robbanás következtében, amely törmeléket szórt szét és megsemmisítette a közelben lévő járdát. Senki sem sérült meg az esemény során.

A Biscuit Basinben történt incidens során forró víz, gőz, sár és kövek hirtelen kilövellése történt, amelyek akár 2 kilométer magasságba is elérhettek. A parkban korábban már azonosítottak körülbelül 25 krátert, amelyek szélessége meghaladja a 100 métert, és amelyek hasonló események során keletkeztek. A park nemrég került be a hírekbe, amikor öt turista véletlenül behajtott a Semi-Centennial Gejzírbe.

A keddi esemény során nem történt személyi sérülés, a parkot csupán elővigyázatosságból zárták le átmenetileg. Az amerikai földtani intézet szerint a Yellowstone-ban évente egy-két alkalommal fordulnak elő ilyen hidrotermális robbanások, általában eldugott helyeken. A park geológusai jelenleg is vizsgálják az esemény okait, és feltehetően egy földalatti járat elzáródása okozhatta a robbanást. A látogatók sétányában keletkezett károk miatt a park egy része továbbra is zárva tart. Az interneten közzétett videón több tucatnyi ember látható, amint egy sétányról figyelik, ahogy a kitörés előttük növekszik. Ezután víz és törmelék kezdett hullani, és a nézelődők elrohantak, hogy távol maradjanak, néhányan „Vissza!” és „Szent tehén!” kiáltásokkal. Az emberek ezután megfordultak, hogy a hatalmas gőzfelhő alatt nézzék a látványt.

Sérültekről nem érkezett jelentés, de a Biscuit Basin területét a látogatók biztonsága érdekében lezárták, miután a lezuhanó sziklák megrongálták a Yellowstone törékeny és gyakran veszélyes geotermikus területeitől távol tartó sétányt. A keddi hidrotermális kitörés, bár látványos, de viszonylag kicsi volt, és nem jelent közelgő kis vagy nagy vulkánkitörést.

A Yellowstone Vulkán Obszervatórium és a nemzeti park munkatársai hangsúlyozzák, hogy nincs ok pánikra, és nincs semmi arra utaló jel, hogy a Yellowstone térségében a közeli jövőben szupervulkán ébredne. A hidrotermális kitörések gyakoriak ezen a területen, és ez a mostani egy aránylag kisebb ilyen jelenség volt. A váratlan hidrotermális kitörések jelentik jelenleg a legnagyobb veszélyt a turistákra a Yellowstone területén, és ezt minden látogatónak ismerni és tudni kell. A terület az egyik legjobban megfigyelt és monitorozott vulkán, egy közelgő vulkánkitörés jeleit (földrengések, felszínemelkedés, gázkiáramlás) jó előre lehetne észlelni. Azonban a kedden is tapasztalt hidrotermális kitöréseknek nincsenek ilyen előjelei, ezeket nem lehet előrejelezni.

A szerző az MTA levelező tagja, intézetigazgató egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető, ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai tanszék, HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport