Újabb szerződést kötött a Diákhitel Központ a Balásy-cégekkel

A korábban Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központ ismét szerződést kötött a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó New Land Media és Lounge Design cégekkel, ezúttal 174 millió forint értékben.

A Diákhitel Központ Zrt. és a Balásy-cégek közötti kapcsolat nem új keletű. Magyar Péter, aki a Diákhitel Központ vezetője volt, majd a politikai pályára lépése kezdetén a Partizánnak adott első interjújában többek között azt mondta, hogy azok után távozott 2022-ben a Diákhitel Központ Zrt. éléről, hogy szóvá tette, a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design illetve a New Land Media a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban dolgozott a zrt.-nek – és azt sem jó minőségben. Az új szerződést 2024. május 16-án írták alá, és a hatálya 2025. február 28-ig tart. A szerződés tárgya egyszerűen csak "egyéb szolgáltatás" megjelöléssel került rögzítésre, ami korábbi gyakorlatnak felel meg.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 2024 második negyedéves megbízásait tartalmazó közbeszerzési hirdetményében is szerepel a megállapodás, amely szerint a szerződés tárgya "a Diákhitel Központ Zrt. 2024. évi kommunikációs tevékenységével és médiakampányaival összefüggő komplex kommunikációs feladatok ellátása".

A Balásy-cégek fő feladatai a következők lesznek:

  • Kreatív koncepcióalkotás, szövegírás és grafikai tervezés
  • Nyomdai szolgáltatások
  • Fotózás, videófelvétel készítés – rendezvénydokumentálás
  • Film- és rádióreklám gyártása, televíziótechnika
  • Marketing és dekorációs elemek gyártása
  • Online ügynökségi feladatok
  • Utazás, szállítás, egyéb logisztikai szolgáltálatok.

A közbeszerzési hirdetmény szerint a Diákhitel Központnak lehetősége van további 52 millió forint értékű beszerzés végrehajtására a vállalkozóktól.

Magyar Péter, aki a kegyelembotrány kirobbanását követően került a közérdeklődés középpontjába, részletesen beszélt arról, hogy a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként elvárták tőle, hogy a cég kommunikációs szerződéseit a Balásy-féle cégekkel kösse meg, a piaci árnak gyakran többszöröséért. Magyar 2019 júniusától 2022 februárig volt a Diákhitel Központ vezérigazgatója, és ezalatt a cég háromszor szerződött Balásy vállalkozásaival. Azóta összesen négy újabb kontraktust kötött a cég a New Land–Lounge konzorciummal, a mostani, 174 milliós szerződéssel együtt összesen 571,84 millió forintért.

Az NKOH által kiírt közbeszerzésnek csak kis részletét teszi ki a Diákhitel Központ-féle rész, a kormány kommunikációjára például 7,874 milliárd forintért szerződött a győztes konzorcium, de 1,2 milliárdos keretösszeggel dolgozhatnak a Magyar Bormarketing Ügynökség és a Visit Hungary feladatain is.