Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Magyarországnak

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött az Orbán-kormánynak, amelyben tájékoztatást kér az Európai Unió Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról és arra szólít fel, hogy a menekültügyi pénzbírságot 45 napon belül meg kell fizetni.

A kormány jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, ami naponta 1 millió euróval nő. Az EU Bírósága 2020. december 17-én és 2024. június 13-án hozott ítéletet, amely szerint a magyar menekültügyi szabályok több ponton összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bírák kifogásolták a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférés korlátozását, a menedékkérők jogorvoslathoz való jogának tiszteletben tartásának hiányát, valamint a tranzitzónákban történő jogellenes fogvatartást. A kormány válaszul bezárta a tranzitzónákat, de az ítélet többi részét nem hajtotta végre. Ezért az Európai Bizottság 2022 februárjában újabb keresetet nyújtott be, amelyben átalányösszeget és napi pénzbírságot kért a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt. A jogerős ítélet alapján az átalány 200 millió, a napi bírság egymillió euró.

A bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel Magyarországot. Ha a 45 napos határidőt elmulasztják, újabb felszólítás érkezik, de már csak 15 nap áll rendelkezésre a teljesítésre. Ha a pénz ezután sem érkezik meg, az Európai Bizottság megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a kormány megvizsgálja az ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit, a fizetési kötelezettségen kívül, és ez a munka folyamatban van.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország tett lépéseket, például bezárta a tranzitzónákat, de nem igazította teljesen a magyar szabályokat az ítélethez. A bíróság döntése szerint a menekültügyi rendszer miatt naponta 900 euróval, a kitoloncolási miatt pedig 100 ezerrel nő az összeg, ebből áll össze az egymillió euró. Az ügy kapcsán Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy Magyarországot azért büntetik, mert „nem engedi be az illegális migránsokat”, amire az Európai Bizottság reagált, hogy a Bíróság ítélete nem kötelezi a magyarokat illegális bevándorlók befogadására.

Christian Wigand szóvivő szerint az Európai Bizottság július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak, amelyben 45 napos határidőt szab egy 200 millió eurós bírság kifizetésére. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban részletesen vázolta, hogy mi áll a fizetési kötelezettség hátterében, és hangsúlyozta, hogy Magyarország fizeti meg annak az árát, hogy az Európai Unión belül ne legyen szükség határvédelemre. Varga Mihály szerint a határvédelmi költségek nagyjából kéthavi nyugdíjkiadásban mérhető szintre emelkedtek, és arra szorgalmazza, hogy Brüsszel vegye napirendre ezeket a költségeket.