Kilenc ügyben folyik nyomozás választási csalás miatt

Erről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára számolt be a Parlament oldalán. A hamis aláírások miatt pattant ki az ügy.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke tette fel a kérdést az Országgyűlésben, hogy mely pártok ajánlóívein talált hamis aláírások miatt indult büntetőeljárás, de konkrét pártneveket nem kapott válaszul. Novák korábbi szervezetét, a Jobbikot is megnevezte mint lehetséges érintettet, hozzátéve, hogy a "balliberálissá vált párttal" évek óta megszüntették minden kapcsolatot azok, akiknek adatai mégis felbukkantak az ajánlóíveken. Rétvári Bence államtitkár válaszában azt közölte, hogy összesen 12 büntetőeljárás indult, de három ügyben a nyomozó hatóság a feljelentés elutasításáról döntött, így kilenc eljárás van még folyamatban. Ezek közül mindegyik az idén júniusi, EP-s és önkormányzati választásokkal összefüggő ajánlásgyűjtési csalásgyanú miatt indult.

Novák Előd szerint nem csak a kamupártok, hanem az egykor valós támogatással rendelkező pártok is élhetnek a politikusbűnözés ezen formájával. Jelzéseket kapott, hogy a Jobbik ajánlóívein is szerepelnek azok adatai, akik évek óta megszüntették minden kapcsolatot a párttal. Az ajánlások hamisítása vagy másolása személyes adattal való visszaélésnek és a választás rendje elleni bűncselekménynek minősül.

A választási szervek lehetővé tették, hogy online bárki ellenőrizhesse, kiknél szerepel az ajánlása, így kiszűrhetők a hamis ajánlások. Azonban a kisebb, kevésbé ismert, esetleg frissen alakult, kevés aktivistával bíró pártok jelöltjeinek nehezebb a dolguk, míg egyes kamupártok erre építenek. 2018-ban már az aláírásgyűjtési időszak kezdete előtt megjelentek olyan ajánlatok, amelyek a még 2014-ben gyűjtött ajánlások, személyes adatok „újrahasznosítását” árulták jó pénzért.

A rendőrség egy alkalommal lecsapott egy aláírásgyárra Budapest IX. kerületében, ahol az egyik párt íveiről a másikra írták át az adatokat, és külső adatbázisokból is másolgatták az ajánlóívekre a neveket. Az ilyen régi adatsorok újrahasznosításakor a helyi választási iroda ellenőrzésekor kiderül, ha az ajánlást adó választó már nem él. Az élő választóktól származó, de több jelölthöz is átmásolt ajánlások csak akkor derülnek ki, ha a választó maga fedezi fel a csalást, így kibukik, hogy csak egy pártnak írt alá, noha másik 15-nél is felbukkan a neve és aláírása.