Magyar Péter: A Tisza Párt beérheti a Fideszt és új szövetségeket köt az EP-ben

Magyar Péter, a Tisza Párt frissen megválasztott elnöke szerint a párt még ebben a ciklusban beérheti támogatottságban a Fideszt, és új szövetségeket köt az Európai Parlamentben.

Magyar Péter a Telex hétfői élő műsorában beszélt arról, hogy a Tisza Párt még ebben a ciklusban beérheti a Fideszt támogatottságban. A Medián legutóbbi mérése szerint a Tisza Párt 12 százalékpontra van a Fidesztől. Magyar szerint a Tisza Párt erősödése miatt a kormányközeli közvélemény-kutatók már mérik, hogy legyen-e előre hozott választás.

Az Európai Parlamentben végzett munkáról elmondta, hogy a mezőgazdasági és az alkotmányügyi bizottságba fog beülni. A Tisza Párt egyik feladata, hogy megmutassák a magyar embereknek, hogy miről szól az uniós munka. Magyar Péter szerint a magyar kormány vállalhatatlan külpolitikája miatt alázzák meg a magyar embereket, és erre utalt, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nem látogat Magyarországra hivatalos keretek között. A Tisza Párt elnöke hozzátette, volt értelme, hogy felvette az EP-mandátumot, mert a legnagyobb ellenzéki pártnak külföldi szövetségeket is kell kötnie.

A pártépítésről szólva Magyar azt mondta, hogy a felhívásuk óta tízezren jelentkeztek párttagnak, emiatt „óriási meló” kiszűrni a jelentkezőket. Lesz etikai szabályzatuk, ami alapján nyilatkoztatni fogják a jelentkezőket. Török Gábor szerint a fideszes világban már sokan nézik, ki lesz az első, aki átmegy a Tisza Pártba. Magyar Pétert hétfőn megválasztották pártelnöknek, és kijelentette, hogy magas rangú fideszes politikus nem lehet a Tisza Párt tagja, amíg ő vezeti a pártot. Magyar Péter úgy számol, hogy a 2026-os választásra beérhetik a Fideszt.

A budapesti politikáról szólva Magyar Péter elmondta, hogy a Tisza Párt nem fog beülni a fővárosi cégek vezetőségébe. Ősszel döntenek arról, ki lesz az a másik öt képviselő, aki beül a közgyűlésbe. Szkeptikus a közgyűléssel kapcsolatban, mert szerinte Karácsony emberei azt terjesztik, hogy meg fogják vásárolni a Tisza Párt képviselőit. Magyar Péter nem növelte a bizalmát Karácsony Gergely irányába, hogy több százmilliót osztottak szét jutalomként a fővárosi cégvezetők között.

Az Ötkertben történt incidensről Magyar Péter azt mondta, hogy egy 30 százalékos párt vezetőjeként már nem egy magánszemély. Azért nem hozzák nyilvánosságra a szórakozóhelyen készült felvételeket, mert megvárják, hogy mivel áll elő még a propaganda. Az eset tanulsága szerint egy ekkora párt vezetőjeként már nem egy magánszemély, és feljelentéseket is csak később tenne.

A médiáról szólva Magyar Péter kijelentette, hogy a Tisza Párt szívesen megvédi azokat az újságírókat, akiket célba vesz „ez az új ÁVH, ez a Szuverenitásvédelmi Bohóchivatal”. Az Indexet azzal vádolta, hogy úgy tesz, mintha kormánykritkus lenne, pedig ugyanúgy a Karmelitából irányítják. A változáshoz le kell váltani a hatalom fenntartásában érdekelt médiaelitet is.

Az ukrajnai útjáról beszélve Magyar Péter azt mondta, hogy az emberek ugyanúgy élik az életüket, mint ha nem is lenne háború. A kárpátaljai magyarságnak „nagyjából vége van”, mert csak az öregek maradtak Kárpátalján, a fiatalok és a családok már elmenekültek.

Joe Biden amerikai elnök visszalépéséről azt mondta, szerinte meg kell várni, hogy Michelle Obama beszáll-e az elnökjelölti versenybe. A héten kezdődő Tusványosra szerinte nem merték meghívni, pedig elment volna.

A Tisza Párt a június 9-i európai parlamenti választásokon a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg. Az Európai Néppárt vezetése is azt kérte Magyar Pétertől, hogy vegye fel a mandátumot, mert így van súlya a Tisza Párt jelenlétének. A Fővárosi Közgyűlésbe 10 delegáltat küldhet a párt. Az alelnöki posztokat Tarr Zoltán európai parlamenti képviselő, valamint Radnai Márk, a párt operatív vezetője tölti be ezentúl.