Gyurcsány Ferenc és az "emberarcú fideszesek" elmélkedése

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem létezik "emberarcú fideszes", és ezt egy Facebook-posztban fejtette ki, amelyet "Az ördög emberarca" címmel látott el. Gyurcsány szerint a Fidesz a demokratikus politikai rendszeren kívül helyezkedik el, és ezért nem tekinthető demokratikus riválisnak, hanem rendszerellenfélnek. A politikus úgy véli, hogy az "emberarcú fideszesek" veszélyesebb ellenfelei a demokratikus Magyarországnak, mint a párt nyílt radikálisai. Gyurcsány a posztjában arról is ír, hogy az úgynevezett emberarcú fideszesek a Fidesz valódi énjét próbálják elrejteni, és ezzel veszélyesebbé válnak, mint a nyíltan radikális tagok. Az ilyen politikusok polgári demokrata imázsukat használják fel arra, hogy eltakarják a párt radikális, szélsőséges arcát.

Gyurcsány Ferenc a divat és a politika kapcsolatát is érintette, amikor a szélsőjobbos politikusok öltözködési stílusáról értekezett. Írásában kifejtette, hogy a szélsőjobbosok felismerhetősége korábban egyszerűbb volt, amikor még bomberdzsekit és Martens bakancsot viseltek, azonban a helyzet megváltozott, amikor átöltöztek és öltönyt, kiskosztümöt kezdtek hordani. Gyurcsány szerint ez a változás nehezíti meg az ilyen politikusok azonosítását, és a Fidesz esetében is hasonló a helyzet, mivel a párt nem mutatja meg mindenkinek radikális, szélsőséges arcát.

A másik témában, Sátoraljaújhelyen a Bortemplomot üzemeltető cég élére Lévai Anikó távoli rokonát, Ökrös Mariannát nevezték ki pályáztatás nélkül, öt évre szóló szerződéssel. A Népszava szerint a kinevezésben szerepet játszhatott Ökrös családi kapcsolata, mivel Lévai Anikó testvérének férje, Ökrös Imre húga a kinevezett Ökrös Marianna. A sátoraljaújhelyi önkormányzat fideszes vezetése a kinevezést nyílt ülésen szavazta meg, de a jegyzőkönyv a válaszuk után két héttel sem volt nyilvánosan elérhető.

A helyi önkormányzati képviselők nem rendelkeztek információval Ökrös Marianna közművelődési múltjáról vagy arról, hogy miért ő lenne alkalmas a Bortemplom működtetésére. Ökrös Marianna végül egy testületi ülésen szóban bemutatkozott.