Andy Murray bejelenti visszavonulását

Andy Murray, a háromszoros Grand Slam-győztes teniszező bejelentette, hogy a 2024-es párizsi olimpia után visszavonul a profi tenisztől.

A 37 éves brit sportoló, aki jelenleg 121. a világranglistán, tervei szerint Párizsban lép pályára az ötödik olimpiáján egyesben és párosban is. Murray 2008 óta versenyez az olimpián, és 2012-ben Londonban, valamint 2016-ban Rióban aranyérmet nyert egyesben, ezzel ő lett az első férfi teniszező, aki két olimpián is győzött.

A skót teniszező, aki a "nagy négyes" tagja volt, a hónap elején játszott utoljára versenyszerűen az SW19-ben, és Wimbledonban csak párosban lépett pályára. Murray, aki 28 egyéni ATP-tornagyőzelmet szerzett, 2019-ben tért vissza csípőműtétje után. A "nagy négyes" másik tagjai közül Roger Federer 2022-ben vonult vissza, Rafael Nadal fontolgatja a visszavonulást, míg Novak Djokovićnak egyelőre nincsenek ilyen tervei.

Murray a közösségi oldalán jelentette be döntését, kijelentve, hogy a párizsi olimpia lesz az utolsó tenisztornája. "Nehéz, mert szeretnék tovább játszani, de nem tudok. Fizikailag már túl nehéz. Örökké játszani akarok. Imádom ezt a sportot," mondta Murray.

A 2024-es párizsi olimpia nem csak a sportvilágot érinti jelentősen, hanem a kulturális életet is. A párizsi múzeumok és kulturális helyszínek, okulva a 2012-es londoni olimpia tapasztalataiból, úgy döntöttek, hogy az olimpia idejére, július 26. és augusztus 11. között részlegesen vagy teljesen bezárnak, mivel jelentős látogatócsökkenésre számítanak. Az évről évre megrendezett eseményeket, mint a Lollapalooza és a Summer Vibration zenei fesztiválok, idén törölték, ami jelentős, 180 millió eurós veszteséget jelent a szervezőknek.

A múzeumok közül több, például a francia Műemlékek Múzeuma és az Építészeti Központ, csak azoknak enged bejutást a területükre az olimpia előtti héten, július 18-23. között, akiknek erre jogosító különleges belépőjük van. A Musée de l’Homme múzeum igazgatója 10 ezerrel kevesebb látogatóra számít az olimpia ideje alatt, ezért döntött a bezárás mellett.

Az olimpia a párizsi idegenvezetőknek is kihívást jelent. Egyikük a France24-nek nyilatkozva elmondta, hogy az olimpia alatt visszatér egy korábbi módszeréhez, amelyben mindennap Párizs egyik kerületét mutatja be a turistáknak, hogy biztosítani tudja a munkáját.