Pokorni Zoltán: Harminc év politizálás után

Pokorni Zoltán, a Fidesz egykori elnöke és az első Orbán-kormány oktatási minisztere, aki 2006 óta vezette a XII. kerületet, nem indul újra a polgármesterségért. A politikától való távolodását azzal indokolja, hogy megunta a harminc évig tartó politizálást és szeretne más területeken is kipróbálni magát, valamint nem szeretné, ha élete végéig csak a politikáról szólna az élete.

Pokorni Zoltán, aki a Fidesz egyik legismertebb politikusa volt, többek között pártelnök, frakcióvezető és oktatási miniszter is, harminc év után úgy döntött, hogy befejezi politikai pályafutását és visszatér a tanításhoz, de azért a kormány közelében marad. A XII. kerületi választók a kutyapártos Kovács Gergelyt választották meg polgármesternek, ami Pokorni szerint egy évtizedes trend folytatása, hiszen a kerületben csökken a Fidesz támogatottsága.

Pokorni úgy véli, hogy Orbán Viktor nélkül nem lenne Fidesz, és bár a hatalom sok kötöttséget és korlátot jelent, a miniszterelnök jól állja a sarat. A politikai elit urizálásával kapcsolatban úgy véli, hogy ma már a gazdasági elit urizálása a szembeötlőbb.

Az oktatás területén Pokorni kritikát fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy 2013-ban az állam átvette az önkormányzatoktól az iskolák fenntartását, ami szerinte nem volt helyes döntés. A leköszönő polgármester nem örül annak, ha "emberarcú fideszesnek" nevezik, mert úgy érzi, ez tisztességtelen a többi fideszes kollégával szemben.

Pokorni Zoltán a jövőben tanácsadóként szeretne dolgozni, és bár még nem döntötte el, hogy melyik kormányzati szervben fog tevékenykedni, nyitott arra, hogy tanácsokat adjon a hegyvidéki polgármesternek is. Az interjút a Telexnek adta, amelyben elmondta, hogy a politikától való távolodása után is nyitott marad a nyilvánosság felé. Orbán Viktor nem örült Pokorni döntésének, de elfogadta és nem próbálta marasztalni.

Pokorni szerint a Fidesz háború-béke-kampánya nem feltétlenül jött be a hegyvidéki választóknak, és hangsúlyozza, hogy kampányt két szólamban nem lehet csinálni. A politikai ambíciók hiányáról beszélve kijelentette, hogy sosem gondolkodott a Fideszből való kilépésen, és bár nem ért egyet minden Fidesz által képviselt állásponttal, az alapvető kérdések többségében egyetért a párttal.

A Telexnek adott interjúban Pokorni beszélt hivatali utódjáról, Kovács Gergelyről, a Turul-ügyről, Tiborcz István építkezéséről, és arról is, hogy időben jelezte a Fidesz vezetőinek, nem akar főpolgármester-jelölt lenni. Pokorni azt is elmondta, hogy minden lehetséges módon megvédeni kívánja kollégáit, ha munkajogilag vagy korábbi munkájuk miatt retorzió éri őket.

Pokorni Zoltán a 2019-es választásokon már hezitált, hogy elinduljon-e Hegyvidék polgármesteri címéért, de akkor kollégái rábeszélték. Jelezte, hogy ez a ciklus lesz számára az utolsó, mert ha ebbe a ciklusba belevágtam volna, az azt jelentette volna, hogy a végén közel leszek a 70-hez, amikor már új dolgokat elkezdeni sokkal nehezebb.

Pokorni kitért arra is, hogy a háború az életünk részévé vált, és hogy a kerületből rendszeresen viszünk adományokat kárpátaljai iskolákba, ami szívszorító gondolat. Az őt váltó Kovács Gergelyről is beszélt, azt mondta, hogy ügyes politikus, és szeptember végén átadják a feladatokat, bemutatva azokat a folyamatban lévő programokat, amiket szerintem nekik is érdemes folytatniuk.

Pokorni Zoltán megjegyezte, hogy az éves költségvetés kiegyensúlyozásához szükség van ingatlaneladásra, az ezzel összefüggő szerződéseket előkészítik és átadják a következő vezetésnek, amit a kerület gazdálkodásához október és december között le kell bonyolítani. Nagyjából 15 milliárd forintos közbeszerzés van függőben, de ezeket nem fogják végrehajtani, mert gavallérok.

A hosszú távú szerződések az új vezetés felelőssége, így azok megkötését rájuk bízzuk – emelte ki Pokorni Zoltán.