Moszkva reakciója Biden visszalépésére

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov reagált Joe Biden amerikai elnök visszalépésének hírére, hangsúlyozva, hogy a választásokig még négy hónap van hátra, és ez idő alatt sok minden változhat. Peszkov szerint türelmesnek kell lenniük és figyelemmel kell követniük az eseményeket, kiemelve, hogy számukra a "különleges katonai művelet" élvez prioritást, utalva ezzel az ukrajnai háborúra.

Joe Biden vasárnap este jelentette be, hogy nem indul a 2024-es elnökválasztáson, ami nemzetközi reakciókat váltott ki. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint az amerikai média és politikusok összejátszása miatt kellene vizsgálatot indítani Biden mentális állapotával kapcsolatban. Zaharova szerint az amerikai média és a politikai körök összeesküdtek a közvélemény manipulálására, elhallgatva az igazságot Biden mentális állapotáról, és hozzátette, hogy Biden nem részletezte, hogy pontosan hová "száll ki" az elnökválasztási versenyből.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának alelnöke úgy véli, hogy Biden felismerve, hogy nem fogják újraválasztani, menekül. Vologyin szerint az amerikai elnök felelősségre vonható az Ukrajnában kirobbantott háborúért, az európai államok gazdaságának tönkretételéért és az Oroszország elleni szankciós politikáért, és "véres a keze" ezen események kapcsán.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház elnökhelyettese szerint Donald Trumpnak van a legnagyobb esélye a republikánusok közül az elnökválasztási verseny megnyerésére, feltéve, hogy nem távolítják el valamilyen módon és nem követ el hibákat. Koszacsov hangsúlyozta, hogy minden a republikánusok kampányszervezésén fog múlni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi oldalán reagált egy posztban Joe Biden visszalépésére, kifejezve háláját az Egyesült Államoknak és Biden elnöknek az Ukrajna szabadságharcához nyújtott rendületlen támogatásért. Zelenszkij tiszteletben tartja Biden döntését és hangsúlyozta, hogy Ukrajna mindig hálás lesz az amerikai elnök vezető szerepéért, aki támogatta az országot a történelem legdrámaibb pillanatában. Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Amerika további erős vezetése megakadályozza majd az oroszok gonoszságának sikerét.

: Reuters hírügynökség : TASZSZ hírügynökség, MTI, RIA Novosztyi, Telegram, portfolio.hu : Life hírportál, Zelenszkij közösségi oldala, RIA Novosztyi